Wat is outplacement?
Outplacement bestaat erin ontslagen werknemers te begeleiden zodat ze snel een nieuwe job vinden of een zelfstandige activiteit opstarten. Dit gebeurt door een gespecialiseerde dienstverlener zoals Securex.
In sommige gevallen ben je als werkgever na het ontslaan van een medewerker verplicht om outplacement aan te bieden.
Onze outplacementtrajecten worden zowel individueel als in groep georganiseerd, waarbij onze adviseurs diensten en ondersteuning verlenen om:
- Het ontslag te helpen verwerken
- De zoektocht naar een nieuwe job te ondersteunen
- Talenten, competenties en motivatie in kaart te brengen
- Medewerkers coachen die een zelfstandige activiteit willen starten
- ...
Waarom kiezen voor outplacement via Securex?
Wanneer outplacement aanbieden?
- Bij de algemene regeling : de werkgever dient outplacement bij ontslag aan te bieden indien de medewerker een opzegtermijn van minstens 30 weken heeft.
- Bij de specifieke regeling: medewerkers die minstens 45 jaar oud zijn én minstens 1 jaar in dienst zijn, hebben recht op outplacement en de plicht om het te volgen.
- Bij collectief ontslag: alle medewerkers met een overeenkomst van onbepaalde duur krijgen outplacementbegeleiding. Dan richt je als werkgever een tewerkstellingscel op die outplacementbegeleiding aanbiedt, in overleg met de bevoegde regio. Medewerkers met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur en uitzendkrachten kunnen zich ook inschrijven in de tewerkstellingscel en krijgen dan ook outplacementbegeleiding.
- Bij het Terug Naar Werk-fonds (TNW): personen die in de afgelopen 6 maanden ontslagen zijn wegens medische overmacht, of die al meer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn (als werknemer of werkzoekende), kunnen vrijwillig instappen in een professioneel en mensgericht begeleidingstraject
Hoeveel kost outplacement?
De prijs van het outplacementtraject hangt af van het type ontslag.
In sommige gevallen zijn niet alle kosten ten laste van de werkgever:
- Bij > 30 weken verbreking, mag de werkgever 4 weken inhouden van de verbrekingsvergoeding.
- Afhankelijk van het paritair comité wordt er een tussenkomst voorzien van het desbetreffende sectorfonds.
- Bij een collectief ontslag wordt een deel van de kosten terugbetaald door de RVA.
- Bij een faillissement wordt het outplacement geregeld en betaald via het Sociaal Interventiefonds.
Hoe outplacement aanbieden?
De werkgever dient het outplacementaanbod via een aangetekend schrijven te bezorgen aan de ontslagen medewerker het aanbod van. De timing hiervan hangt af van het type ontslag.