Login
Personeel aanwerven

Werving en selectie: op zoek naar personeel?

HR-advies bij aanwerven en selecteren van medewerkers

De juiste medewerkers vinden is niet eenvoudig, want hoe begint u daaraan, of hoe bereikt u de juiste mensen? Securex zet u graag op weg, of u nu voor het eerst een medewerker aanwerft of hier graag betere resultaten in behaalt.

Heeft u nood aan concreet HR-advies?

Neem contact met ons op
Werving en selectie: op zoek naar personeel?
Hoe helpen wij u bij het aanwerven van personeel
 • U krijgt een persoonlijke klantenadviseur
 • In tweede lijn kunt u rekenen op een team van experten
 • Al uw HR-diensten bevinden zich onder één dak
 • U bent altijd in orde met uw wettelijke verplichtingen als werkgever
 • Onze loonkostspecialisten staan u bij om uw medewerkers optimaal te verlonen
Personeel zoeken

Personeel zoeken doet u zo

Als u geluk heeft, biedt de juiste medewerker zich spontaan aan. Maar in de meeste gevallen moet u als werkgever zelf op zoek gaan naar personeel. Hoe doet u dat?

Er zijn een vijftal stappen die u dient te doorlopen:

 • Bepaal het profiel dat u nodig heeft
 • Schrijf een vacature
 • Verspreid de vacature via de juiste kanalen
 • Evalueer de sollicitanten grondig
 • Ga over tot aanwerving

Hieronder volgen de stappen en krijgt u per onderdeel meer informatie of praktische tips.

Tip: lees alvast over blunders bij een eerste aanwerving en hoe u ze zelf vermijdt.

Werving en selectie: alternatieve opties

Kiezen voor een vaste medewerker in voltijds of deeltijds statuut kan zeker een goede keuze zijn, maar weet dat er nog mogelijkheden zijn. En is afhankelijk van uw budget of verwachtingen, misschien even goed of beter.

Kies voor:

 • Een freelancer
  Zo haalt u een expert in huis die u helpt bij een specifieke taak. Freelancers zijn per uur niet altijd de goedkoopste optie, maar hebben ervaring en zijn heel flexibel inzetbaar.
 • Een flexijobber
  Flexi-jobbers zijn werknemers die een vaste job hebben en daarnaast op een fiscaal voordelige manier bijklussen. Origineel voor de horeca, maar ondertussen zijn de toegestane sectoren uitgebreid.
 • Een tijdelijke werkkracht of een uitzendkracht
  Kan een snelle oplossing zijn, die ook eenvoudig terug stop te zetten is, maar bij een uitzendkracht betaalt u er wel voor aan een uitzendbureau.
 • Een student
  Een heel voordelige optie dankzij de verminderde sociale bijdragen (beperkt tot 475 werkuren per jaar), maar u zorgt best voor duidelijke instructies. Leren op het werk. Dit is mogelijk via een IBO-opleiding of door uw bedrijf aan te bieden als stageplek.

Tip: Lees meer over opties in de plaats van een vaste aanwerving.

Graag persoonlijk advies over deze mogelijkheden?

Neem contact met ons op
Functieprofiel

Stel een functieprofiel op

Zorg dat u eerst goed weet wie u precies nodig heeft, voor u verder gaat met een aanwerving. Het lijkt een evidente stap, maar onderschat het niet. Bij een algemene functieomschrijving trekt u waarschijnlijk veel sollicitanten aan, maar wordt het moeilijk om de juiste persoon eruit te kiezen.

Een functieprofiel somt de belangrijkste functie- en competentievereisten op voor uw openstaande vacature. Voorzie ook welke verantwoordelijkheden die persoon zal hebben, wat de arbeidsvoorwaarden zijn en welke ervaring u graag wilt.

Zo heeft u heel goed zicht op wie u in huis wenst te halen.

Bekijk de videocursus ter ondersteuning van uw stap van zelfstandige naar werkgever.

Schrijf u gratis in
Vacature schrijven

Schrijf een wervende vacature

Als u weet wie u graag had aangeworven, is het zaak om die persoon te overtuigen met een wervende vacaturetekst. Waarom niet gewoon de functieomschrijving kopiëren, denkt u misschien? Wel, dat is de gemakkelijkste optie, maar de kans is heel groot dat u daarmee niet veel mensen overtuigt om te solliciteren.

Een paar tips:

 • Wees bondig, maar concreet en duidelijk.
 • Vermijd clichés zoals “flexibel” of “creatief”.
 • Beschrijf niet alleen wie u zoekt, maar geef ook redenen om te solliciteren: misschien is de openstaande functie ideaal om later door te groeien in het bedrijf of misschien zijn er toffe projecten die u kunt vermelden.
 • Zorg dat de toon past uw doelgroep: een boekhouder gaat u anders aanspreken dan een verkoper.

Tot slot, kies voor herkenbare functietitels. Ook al wilt u graag taak X en taak Y toevoegen aan de functie en dekt de vlag de lading niet helemaal meer. Iedereen zoekt naar titels die ze kennen, waardoor u met een toffe, nieuwe functietitel jammer genoeg niet veel mensen bereikt.

Vacature verspreiden

Verspreid de vacature via de juiste kanalen

Met een goede vacature bent u klaar om te scoren. U hoeft alleen te zorgen dat zoveel mogelijk mensen uw tekst zien passeren, toch? Niet helemaal. U wil vooral dat de juiste persoon uw vacaturetekst ziet. Denk daarom na over via welke kanalen u de vacature verspreidt. Er zijn heel wat mogelijkheden.

 • Traditionele jobsites, waarbij er betalende, maar ook gratis versies zijn zoals die van Actiris in Brussel, Forem in Wallonië of de VDAB in Vlaanderen. Hier is het kiezen voor een herkenbare titel erg belangrijk.
 • Sociale media. LinkedIn is het meest geschikt hiervoor, maar vergeet Facebook of Instagram (voor creatieve profielen) niet.
 • Uw eigen netwerk, en dat van uw medewerkers. Spreek zelf mensen aan van wie u denkt dat ze goed in uw bedrijf zouden passen, of zorg voor een aanbrengbonus.
 • Andere opties zijn bijvoorbeeld samenwerken met scholen of andere instellingen als stageplek. Goede stagiairs starten vaak op de plek waar ze stage liepen. En u heeft de stagiair gratis al op waarde kunnen schatten.

Daarnaast kunt u nog kiezen voor jobbeurzen, advertenties en meer. Het belangrijkste dat u moet doen, is aanwezig zijn waar de profielen zitten die u wenst aan te werven.

Neem contact met ons op
Selectie

Selecteer de juiste kandidaat

Hopelijk reageren er veel sollicitanten op uw vacatures. at wil namelijk zeggen dat u het juiste kanaal koos, een wervende vacature schreef en dat u gezien wordt als een interessante werkgever. Maar dan bent u nog niet klaar, want u moet uit die stapel nog de juiste persoon kiezen.

De eerste stap van het selectieproces is een ruwe schifting voorzien. Maak twee stapels:

 • Profielen die u lijken te passen bij de vacature
 • De andere kandidaten.

U hoeft de andere kandidaten zeker nog niet af te schrijven, maar u kunt nu eenmaal niet altijd iedereen interviewen.

Belangrijk: maak de schifting op basis van objectieve criteria zoals opleiding, ervaring, loopbaan.

Meestal zal u dan overgaan tot een beknopt telefonisch interview om te bepalen wie u graag in persoon ziet. Zowel bij het telefonische interview als bij een sollicitatiegesprek is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Lees de 5 tips voor een goed sollicitatiegesprek. Leg bijvoorbeeld op voorhand de vragen vast waarop u zeker een antwoord wil en hou ze tijdens het interview bij de hand.

Tip: Laat ook ruimte voor uw gesprekspartner om vragen te stellen. Dat leert u veel over de motivatie en voorbereiding van de kandidaat, maar maakt het ook gemakkelijker om te bepalen of de baan wel aansluit bij zijn of haar verwachtingen. Iemand aanwerven die na een paar weken of maanden al vertrekt, is niet handig.

Objectieve selectie via een assessment center

Bij een aanwerving vertrouwen leidinggevenden en zaakvoerder vaak op hun buikgevoel. Dat kan positief uitdraaien, maar eigenlijk nemen ze een beslissing op basis van een beperkte indruk. Wilt u zeker zijn of een nieuwe medewerker over de nodige competenties beschikt? Doe beroep op een assessment center en neem een objectieve beslissing met grotere kans op succes.

Werf de juiste persoon aan met een assessment center
Aanwerving

Ga over tot aanwerving

Na de rekruteringsprocedure is het dan eindelijk zover: u staat op het punt om uw medewerker in dienst te nemen. Een belangrijk moment voor uw bedrijf. En ook hier heeft u baat bij de juiste voorbereiding. Er zijn een aantal verplichtingen waar u als werkgever aan moet voldoen.

Is het uw eerste aanwerving? Daar heeft Securex heel wat informatie voor, van een videocursus tot een gratis e-book.

Informatie voor startende werkgevers
Nood aan HR-advies op vlak van werving en selectie? Neem contact met ons op
Dit zou u ook kunnen interesseren:
Aanwerven van personeel

Een medewerker aanwerven helpt uw zaak vooruit, maar is telkens een grote stap. Daarom ondersteunt Securex u om alles van aanwerving tot opstart vlot te laten verlopen. Ontdek hoe.

Ontdek ons dossier aanwerven
Assessment center - Werf de juiste persoon aan

Bij een aanwerving vertrouwen mensen vaak op hun buikgevoel. Maar na een assessment center weet u of een nieuwe medewerker over de nodige competenties beschikt.

Lees er alles over