Login
Service Contact Lex4You
Login

Persoonsvolgend budget

Wij helpen mensen met een beperking en al wie hen helpt

Heb je recht op een persoonsvolgend budget (PVB)? Dan doe je misschien een beroep op een persoonlijke assistent. Je wordt dan de werkgever van die persoon. Ben je niet vertrouwd met personeelsadministratie? Wij zorgen ervoor dat je in orde bent met alle verplichtingen.

Contacteer ons

Waarom kies je voor Securex?

  • Wij komen gratis bij je langs om de wettelijke verplichtingen te regelen en al je vragen te beantwoorden
  • Geef de maandelijkse werkkalender van je assistent gemakkelijk door via onze applicatie
  • Geniet van prijsvoordelen dankzij onze samenwerking met bijstandsorganisaties

Wat is het persoonsvolgend budget (PVB)?


Het persoonsvolgend budget (PVB) – voorheen persoonlijk assistentiebudget (PAB) – is een budget dat iemand uit Vlaanderen met een beperking kan krijgen voor ondersteuning, zorg en persoonlijke assistentie.

Sinds 1 januari 2017 worden voorzieningen voor volwassenen met een beperking niet meer gesubsidieerd. Voortaan krijgen zij zelf een budget dat ze vrij kunnen inzetten. Voor minderjarigen blijft het PAB wel bestaan.


Onze oplossingen

Officieel word je werkgever van je assistent. Als werkgever moet je toch aan een aantal wettelijke bepalingen houden. Wij staan klaar om je doorheen alle nodige stappen te begeleiden. 


Reken op de volgende diensten

Personeelsadministratie en loonberekeningen

Wij nemen al het papierwerk van je over. Denk maar aan de arbeidsovereenkomst, de maandelijkse loonbrief voor je assistent en de aangiftes aan de overheid. Als klant van ons Sociaal Secretariaat heb je een persoonlijke adviseur met kennis van de assistentiewetgeving. Hij maakt je dossier op en staat je bij met raad en daad.


Preventie en bescherming

Wij sluiten je aan bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming, zoals de wet bepaalt. Die gaat na of je woonplaats een veilige werkplek is voor je assistent.


Arbeidsongevallenverzekering

Hiermee bescherm jij je assistent voor de gevolgen van een mogelijk arbeidsongeval. We ontwikkelden een verzekering op maat zodat je aan alle wettelijke vereisten voldoet.  


Kinderbijslag

Tot slot moet je aangesloten zijn bij een kinderbijslagfonds


Veelgestelde vragen

Hoe kom ik aan mijn persoonsvolgend budget?

Om een persoonsvolgend budget (PVB) aan te vragen volg je een procedure

Meer info daarover vindt je hier.


Hoeveel kost een persoonlijke assistent per maand?

Daarvoor moet je eerst beslissen hoeveel loon je wil uitbetalen. En hoeveel uren per week je een assistent nodig hebt. Bovenop het loon betaal je sociale bijdragen en vakantiegeld, eventueel een eindejaarspremie. Verder moet je aansluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming en een arbeidsongevallenverzekering afsluiten. 

Laat de exacte kost berekenen


Ik weet al wie ik als persoonlijke assistent wil. Welke stappen moet ik nu ondernemen?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij komen zo snel mogelijk gratis bij jou langs en beantwoorden al je vragen. Overtuigt onze aanpak jou? Dan nemen we alle administratie meteen van je over en regelen we alle wettelijke verplichtingen zodat je assistent aan de slag kan.


Met welke organisaties werkt Securex samen voor PVB?

We werken nauw samen met alle bijstandsorganisaties en met Agilitas. Een bijstandsorganisatie helpt je met de optimale besteding van je budget en de verantwoording naar de overheid.

Wil je meer weten over het persoonsvolgend budget?