Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Waarom zou je een Rechtsbijstandverzekering moeten hebben?

Voor sommige geschillen is de hulp van een advocaat onontbeerlijk. Maar dat brengt allerlei kosten met zich mee die hoog kunnen oplopen.

Daarom stimuleert de Belgische overheid particulieren om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Hoe? Via een aanzienlijk belastingvoordeel van 40 procent.

Nuttig voor particulieren, maar ook voor werkgevers is dit een interessante verzekering.

Laatst bijgewerkt op 19 november 2019 door Els Vanderhaegen

Wat is een Rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandsverzekering komt tussen in geval van juridische problemen.

De meeste mensen kennen deze bescherming al van hun autoverzekering. Maar wist je dat een rechtsbijstandsverzekering ook van pas komt bij geschillen tussen werkgever en werknemer?

Door de rechtsbijstandverzekering fiscaal aftrekbaar te maken, hoopt de overheid dat iedereen zich op die manier beter beschermt.

Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Door de fiscale stimulans zullen meer werknemers een Rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Mogelijk zal daardoor het aantal juridische procedures voor arbeidsconflicten toenemen.

Dat heeft natuurlijk een invloed op je onderneming. Want zonder de juiste bescherming moet je zelf opdraaien voor de hoge kosten van een rechtszaak.

Daarom is het een goed idee om als werkgever een Rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Je vermijdt onverwachte kosten en verzekert de continuïteit van jouw onderneming.

Enkele voorbeelden

Een Rechtsbijstandsverzekering komt van pas in verschillende situaties, bijvoorbeeld:

  • Een werknemer vecht een gedwongen ontslag aan
  • Een conflict rond ziekteverzuim
  • Een werknemer beschadigt bewust bedrijfsmateriaal
  • Een werknemer steelt producten van de onderneming

Voorwaarden

Voor onze Rechtsbijstandsverzekering doen we beroep op dé expert in rechtsbijstand, ARAG. Deze polis is voor alle werkgevers, zowel natuurlijke personen als rechtspersonen, die aangesloten zijn bij het Sociaal Secretariaat van Securex.

Buitenlandse firma’s kunnen hier niet van genieten. In de polis kunnen geen SWT’ers (ex-bruggepensioneerden) en gepensioneerden opgenomen worden.

Els Vanderhaegen
Legal Coordinator

Els Vanderhaegen werkt sinds 1997 bij Securex. Ze was eerst drie jaar Legal Advisor om vervolgens gedurende 7 jaar de coördinatie van de sectorale cel op zich te nemen. Daarna was Els 3 jaar manager van ‘Legal Information & Know How’ (LIKH). Daar bovenop was ze nog eens 10 jaar manager van de sectorale en fiscale cel. Sinds 2019 is ze de coördinator van de strategische cel.

Haar vrije tijd gaat vooral naar haar gezin. Els houdt ook van een goed boek, een goede film en wandelingen in de natuur.

Els.Vanderhaegen@securex.be
Heb je vragen omtrent de Rechtsbijstandverzekering?

Dit zou je ook kunnen interesseren

Ervaar de diepgaande kennis van securex