Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Vijf kwaliteiten die een kandidaat absoluut moet hebben

Over één ding is iedereen het vandaag eens: wie de geknipte kandidaat wil aanwerven, moet verder kijken dan de technische competenties en in de eerste plaats focussen op de persoonlijkheid.

Maar welke dan precies?

Geplaatst op 22 januari 2020
Ons dossier 'Uw eerste werknemer aanwerven'

Sinds enkele jaren zijn de veelbesproken soft skills dé prioriteit geworden bij hr-afdelingen. Maar hoe geraak je nog wijs uit al die gedragscompetenties?

Dit zijn de vijf kwaliteiten die een kandidaat absoluut moet hebben wanneer je hem wil aanwerven.

#1 Interesse tonen

Niet iedereen kan even gepassioneerd zijn door zijn job. Maar een zekere belangstelling voor de activiteiten of de sector is toch wel noodzakelijk om gemotiveerd te geraken en te blijven. Heeft de kandidaat naast zijn technische vaardigheden ook een bijzondere interesse in de job? Stelt hij vragen over de activiteiten of de functie? Zijn nieuwsgierigheid tijdens het gesprek zegt ongetwijfeld heel veel over zijn enthousiasme.

#2 Vlot communiceren

Kandidaten hoeven uiteraard geen professionele sprekers te zijn, maar ze moeten wel duidelijk hun gedachtegang kunnen uiten, zowel schriftelijk als mondeling. Daarnaast moeten ze in staat zijn om de boodschap van hun gesprekspartner te begrijpen door de juiste vragen te stellen. Dat kan immers heel wat misverstanden, en dus ook conflicten of tijdverlies vermijden. Aarzel dus niet om de kandidaat al tijdens het gesprek te testen, door hem een case voor te leggen bijvoorbeeld.

#3 Leergierig zijn

Hoewel technische vaardigheden belangrijk blijven, zijn ze vandaag lang niet meer voldoende. Bovendien kunnen ze ook makkelijk worden aangeleerd. Lineaire carrières zijn dan ook verleden tijd. In de toekomst zullen werknemers zich verschillende keren in hun leven moeten heruitvinden. Je nieuwe medewerker moet dus ook flexibel zijn én gemotiveerd om bij te leren!

#4 Teamspirit tonen

Je werknemer komt uiteraard niet noodzakelijkerwijs in een team terecht. Zeker niet als je jouw eerste werknemer aanwerft. Hij zal echter wel met jou samenwerken en wie weet werf je nog meer collega's aan in de toekomst. Je nieuwe medewerker zal tot slot ook vlot moeten kunnen samenwerken met partners, leveranciers of dienstverleners. Analyseer daarom goed hoe hij iets vertelt. Gebruikt hij soms 'ons' of 'wij' om successen uit het verleden te omschrijven? Of alleen 'ik'?

#5 In de bedrijfscultuur passen

Vergeet niet om rekening te houden met de verwachtingen van je toekomstige medewerker. Het is immers bewezen dat gelukkige werknemers gemotiveerder en dus productiever zijn. Passen jouw organisatie en werkomgeving bij de kandidaat die voor je zit? Voldoet de relatie die je met je medewerker wil aanknopen aan zijn verwachtingen? Draagt hij dezelfde waarden hoog in het vaandel? Deze vragen kunnen je helpen om een medewerker aan te werven op lange termijn, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Alles weten over je eerste aanwerving

Hoe rekruteren? Wat zijn je verplichtingen? Mis onze e-books niet! Zo heb je alle nodige informatie in handen.
 

Dit zou je ook kunnen interesseren