Login
Blog Werkgevers

Sollicitatiegesprek: 5 aandachtspunten

Werkgevers | 08 april 2020

De perfecte kandidaat opsporen tijdens een sollicitatiegesprek is geen sinecure. Er is een goed geolied rekruteringsproces voor nodig. Dit zijn alvast onze tips om de juiste keuze te maken.

Ons dossier 'Eerste werknemer'
Sollicitatiegesprek: 5 aandachtspunten
U heeft de knoop doorgehakt: u gaat uw eerste werknemer in dienst nemen. U heeft uw vacature verspreid en de beste kandidaten geselecteerd. Rest er u alleen nog die witte raaf te vinden ... Een formaliteit? Verre van voor iemand die geen HR-specialist of headhunter is. Daarom zetten we 5 aandachtspunten op een rijtje die u kunnen helpen om de juiste keuze te maken.
 

#1 Stel uw kandidaten op hun gemak

U bent de rekruteerder. U zult het sollicitatiegesprek dus leiden. Laat u daarom van uw hartelijkste kant zien. Op die manier zullen ook de kandidaten zich openstellen en eerlijk zijn met u. Bied hen bijvoorbeeld een koffie aan bij hun aankomst. Begin het gesprek daarna door uzelf en uw bedrijf voor te stellen en door dieper in te gaan op de functie waarvoor u iemand zoekt.
 

#2 Bereid een lijst met vragen voor

Om doeltreffend te zijn, moeten uw sollicitatiegesprekken goed voorbereid worden. Stel een lijst op met 5 of 6 vragen die u uw kandidaten absoluut wilt stellen. Zo bent u niet alleen zeker dat u niets vergeet, maar kunt u de antwoorden van de verschillende kandidaten ook makkelijk vergelijken. Let wel, het is niet de bedoeling dat u strikvragen gaat stellen. Vraag naar hun afgelegde parcours, hun mislukkingen en succesverhalen of wat ze van hun nieuwe job verwachten. Aarzel bovendien niet om hen af en toe een informelere vraag te stellen. Uiteraard niet over hun gezinssituatie of hun gezondheid, want dat is verboden. Maar bijvoorbeeld wel over hun hobby’s.
 

#3 Stuur indien nodig het gesprek bij

Moedig uw gesprekspartners aan om zoveel vragen te stellen als ze willen, maar blijf gefocust. Sommige kandidaten zijn wel heel praatgraag of proberen het gesprek over een andere boeg te gooien. Aarzel dus niet om indien nodig het gesprek weer bij te sturen. Neem bijvoorbeeld de tijd om uw verwachtingen te verduidelijken, maar ook om cruciale vragen aan te snijden, zoals de verloning of de werkuren.
 

#4 Maak de balans op voor u het gesprek beëindigt

Vat op het einde van het sollicitatiegesprek altijd kort samen wat er gezegd werd. Het is de beste manier om na te gaan of u alles goed heeft begrepen en of u niets bent vergeten. Twijfelt u? Stel dan de vraag opnieuw of vraag uw kandidaat om verduidelijking. Vertel uw kandidaten uiteraard ook hoe het rekruteringsproces verder zal verlopen: volgt er nog een gesprek of een praktijktest? Wanneer mogen ze van u een antwoord verwachten?
 

#5 Geef feedback

Laat uw kandidaten iets weten, zelfs als ze u niet hebben kunnen overtuigen voor de functie in kwestie. Maak er een erezaak van om hen zo snel mogelijk na hun kandidatuur op de hoogte te brengen. De kandidaten die het niet haalden, kunnen deze informatie misschien benutten in hun verdere zoektocht naar een job. En wie weet treft u sommige onder hen wel opnieuw in de toekomst. 

 

Eerste aanwerving stap voor stap

Ontdek in deze 5 video’s hoe stap voor stap personeel aannemen en maak van uw eerste aanwerving een succes!

Bekijk de videocursussen gratis
Eerste aanwerving stap voor stap
Dit zou u ook kunnen interesseren: