Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Ontslag na corona. Hoe pakt u dat aan?

De impact van de coronacrisis op mens, maatschappij en economie wordt stilaan duidelijk. Voor uw bedrijf betekent dit misschien dat u medewerkers moet ontslaan. Hoe pakt u dat aan? Hoe ondersteunt u zowel uw leidinggevenden als uw werknemers? Ons advies: communiceer en laat ruimte voor emoties. En dat zowel voor, tijdens als na het ontslag. Enkele praktische tips op een rij.

Laatst bijgewerkt op 31 juli 2020 door Eva Vandenheede

Communiceer, communiceer en communiceer

Voor u actie onderneemt: communiceer. Deze gulden regel geldt al sinds het begin van de coronacrisis. Maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Communiceer vooraf transparant over de bedrijfssituatie en doe dat naar iedereen. Geen vage woorden maar concrete cijfers. Benoem de impact van corona en de mogelijke gevolgen, namelijk: er moet personeel afvloeien.

Beschrijf ook duidelijk het proces. Laat weten wanneer de mogelijke beslissing valt, maar dat u ook niet alles weet. Praat hier open over. Betrek uw medewerkers zoveel mogelijk bij het proces. De juiste duiding en achtergrond maakt het voor hen gemakkelijker om de beslissing te aanvaarden.

Is het zover en moet u effectief een werknemer ontslaan? Zorg ervoor dat uw medewerker goed begrijpt waarom de situatie zo is. Welke criteria spelen mee? Wat was de concrete basis waarop de beslissing gemaakt werd? Wees hier open en transparant over.

Wees empathisch

De coronacrisis veroorzaakt veel stress en onzekerheid bij uw medewerkers. De angst om hun job te verliezen, doet hier nog een schepje bovenop. Laat ruimte voor deze gevoelens, bespreek ze en wees vooral empathisch. Besef dat deze klap voor velen zwaar is.

Toon uw betrokkenheid ook na het ontslag. Bel uw oud-collega’s op om te horen hoe het gaat en bekijk op welk vlak u kunt ondersteunen.

Ondersteun uw leidinggevenden

Ook voor leidinggevende is dit een zware periode. Zij vangen de stress en de zorgen van hun teamleden op. Daarnaast zijn ze vaak zelf betrokken bij de beslissingen rond het ontslag. Als werkgever is het uw verantwoordelijkheid om hen hierin te ondersteunen. Dat kan op verschillende manieren. Denk maar aan overlegmomenten tussen leidinggevenden en HR.

Maar iemand ontslaan doet u niet zomaar. Het is belangrijk dat u en uw leidinggevenden zich voorbereiden. Met welke factoren houdt u best rekening? Wanneer plant u dit gesprek in? Hoe structureert u het gesprek. Securex helpt u hier graag bij.

Webinar: uitdagingen van de leidinggevende bij ontslag

Bij ontslag komt veel kijken. Hoe pak je dit proces aan als goede leider?
Ontdek onze gouden regels in dit gratis webinar.

Eva Vandenheede
Health & Safety Senior Consultant

Eva Vandenheede werkt als consultant Duurzame Inzetbaarheid projecten uit bij klanten die gericht zijn  op het langer inzetbaar maken van medewerkers, dit meer specifiek door in te spelen op de fysieke en  mentale gezondheid van medewerkers. Eva is gedreven door alles wat een invloed heeft op het welzijn  van medewerkers en is zowel in haar job als daarbuiten heel actief rond gezondheid. Zij heeft zelf een passie voor lopen en gezonde voeding en volgde al vele opleidingen rond mentale gezondheid. Deze  passie deelt zij met klanten die willen werken rond duurzame inzetbaarheid. 

Dit zou je ook kunnen interesseren