Login
Blog Werkgevers

De acht geboden voor een geslaagde onboarding

Werkgevers | 12 februari 2020

Een goed geïntegreerde nieuwe medewerker? Met deze acht tips zorgt u ervoor dat de eerste uren in uw bedrijf meteen goed zitten en bouwt u aan de garantie op een duurzame menselijke en professionele relatie

Ons dossier 'Uw eerste werknemer aanwerven'
De acht geboden voor een geslaagde onboarding
De eerste werkdag van uw nieuwe medewerker is cruciaal. Volgens een studie van Easyrescue zou 20% van de nieuwe medewerkers er aan denken om zijn nieuwe werkgever alweer vaarwel te zeggen ... aan het einde van de eerste werkdag! Vaak ligt dat aan een slecht onthaal en een gebrek aan administratieve en technische voorbereiding. Om een dergelijk fiasco te vermijden, is een geslaagde onboarding (letterlijk: inscheping) essentieel. Deze acht tips helpen u alvast op weg.
 
#1 Bereid alles op voorhand voorEen bureau installeren en zorgen voor een netwerkverbinding, een computer, een telefoon en een e-mailadres? Daar begint u maar beter niet de ochtend zelf nog mee. De nieuwe medewerker moet van bij zijn aankomst gebruik kunnen maken van zijn werkmateriaal en alles moet ook meteen naar behoren werken. Zorg ook voor wat kantoorbenodigdheden en bijvoorbeeld een geheugensteuntje met daarop alle codes die hij moet onthouden.

#2 Werk een onthaalprogramma uitWe zijn allemaal ooit weleens onthaald met de woorden "Ja, goed, euh ... Waar zullen we mee beginnen?". Zo'n onthaal kan een nieuwe werknemer helemaal van zijn stuk brengen. Bereid daarom een volledig en gedetailleerd programma voor vanaf de eerste dag of de eerste ochtend. De medewerker moet voelen dat u hem verwacht.
 
#3 Geef een rondleidingHet klinkt misschien vanzelfsprekend, maar de nieuwe werknemer gewoon aan zijn bureau of op zijn werkplek installeren, is verre van een geslaagd onthaal. Laat hem bijvoorbeeld de voornaamste plaatsen van het bedrijf zien.
 
#4 Overloop de arbeidsovereenkomst en het arbeidsreglementAls dat nog niet gebeurde, neem dan op de eerste dag even de tijd om samen de arbeidsovereenkomst te overlopen. Die werd normaal al vooraf ondertekend. Geef ook een korte toelichting bij het arbeidsreglement (werkuren, kledij, gedrag, ...).

#5 Bespreek de praktische detailsVertel ook meteen alle praktische details over de werkorganisatie. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de parking, de werking van het alarmsysteem, de procedure om verlof aan te vragen, ...
 
#6 Wees beschikbaarNeem geen genoegen met die ene dag aan de zijde van uw medewerker. Laat weten dat u beschikbaar bent om al zijn vragen te beantwoorden en dat uw deur altijd open staat.

#7 Spreek nu al over opleidingen en toekomstperspectievenHet is nog maar de eerste dag, maar dat mag u niet beletten om al wat verder te kijken. Haal daarom alvast de opleidingsprogramma's en de doorgroeimogelijkheden voor uw nieuwe medewerker aan.

#8 Vraag hoe het met de nieuwkomer gaat Vraag ook na de onboarding regelmatig hoe het met uw nieuwe medewerker gaat om te weten of hij zich goed voelt en of hij al goed geïntegreerd is.

 

Bereken de loonkost van uw eerste werknemer

Dankzij onze berekeningstool kunt u snel de loonkost van uw eerste werknemer inschatten.

Gebruik onze berekeningstool
Bereken de loonkost van uw eerste werknemer
Dit zou u ook kunnen interesseren: