Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

10 redenen waarom u werkt

We beschouwen ‘werk’ maar al te vaak als een belasting. Het is bijna een noodzakelijk kwaad, nuttig om geld te verdienen, maar iets waar we zo snel mogelijk mee moeten stoppen. En liever op ons 60e dan op ons 67e.

Laatst bijgewerkt op 30 januari 2018 door Hermina Van Coillie

En dit is jammer, want ‘werk’ of gewoonweg ‘werken’, heeft zoveel voordelen. Er zijn verschillende redenen waarom ‘werken’ zo interessant kan zijn. Vorig jaar bevroegen we een staal van 3042 werknemers over hun werkfuncties.

10 redenen waarom u werkt.

1. Een eerste is de bijdrage die uw werknemer levert aan de maatschappij. Door te werken voelt hij zich meer betrokken.

2. Een tweede is natuurlijk het loon. Goed werk kan ervoor zorgen dat de werkende Belg het leven kan leiden dat hij wil, en dat hij daarbij misschien zelfs nog wat kan sparen.

3. Een derde is het sociale contact. Vaak brengen werknemers veel tijd door met andere mensen, en ontmoeten ze vaak ook nieuwe mensen.

4. Een vierde is het gevoel van waardering dat uw werknemers krijgen. En dat ze een zekere ‘status’ opbouwen.

5. Werk structureert de dag en kan ervoor zorgen dat werknemers zich minder vervelen.

6. Door te werken kunnen ze zich persoonlijk ontwikkelen.

7. Sommigen beweren dat hun werk hun fysiek gezond en vitaal houdt.

8. Anderen leggen dan eerder de nadruk op het feit dat hun werk hun mentaal fit houdt.

9. Werk kan het persoonlijk geluk verhogen.

10. Werk kan ervoor zorgen dat werknemers langer leven.


Waarom werken we?

De Belg werkt het minste om ‘zich belangrijk te voelen voor vrienden', ‘langer te leven’ en zijn ‘fysieke gezondheid’.

De Belg werkt vooral om ‘tijd door te brengen met andere mensen’, zijn ‘capaciteiten te ontplooien’, ‘zinvol bezig te zijn’ en een ‘zinvolle bijdrage te leveren aan de samenleving’.

En op een gedeelde tweede plaats staan ‘dag structureren’, ‘gewaardeerd voelen’ en ‘betrokken voelen bij samenleving’.


Uw rol als werkgever

Werk is zeer belangrijk voor uw werknemers. Werknemers werken niet alleen voor het geld. Als hun werk wegvalt, verliezen ze ook een deel van hun identiteit en rol in de samenleving. U als werkgever speelt een cruciale rol in hun leven.

Daarom is het ook zo belangrijk dat u aandacht schenkt aan de ontwikkeling van uw werknemers. Door in te zetten op hun loopbaan en talenten, creëert u samen met hen een belangrijk en fundamenteel deel van hun identiteit. En zorgt u ervoor dat ze met plezier bij u aan de slag blijven.


Over het onderzoek

950 werknemers reageerden op de bevraging, en 850 vulden de vragenlijst volledig in. 41% was mannelijk, de overgrote meerderheid is hoger opgeleid en werkt als bediende. 77% werkt in een privéfirma, 21% bij de overheid. Eén op de drie heeft een leidinggevende functie. 41% werkt in een bedrijf tot 500 werknemers, 55% in een bedrijf van 500+.

Hermina Van Coillie
Experte HR Research

Hermina Van Coillie is onderzoeksexperte in het Securex studiecentrum, HR Research. Motivatie is de rode draad doorheen haar werk. Ze specialiseerde de afgelopen jaren in thema’s zoals vergrijzing en langer werken, duurzame inzetbaarheid, motivatie op de werkvloer en leiderschap. Een van de kernvragen is: hoe kunnen we werknemers motiveren om langer aan de slag te blijven? En elke dag opnieuw motiveert Hermina ook haar 4 kinderen om ’s ochtends op tijd op te staan. 

Dit zou je ook kunnen interesseren