Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Vlotte switch van eenmanszaak naar vennootschap onder firma (VOF)

Als Pieter De Rijcke in juli 2019 ClearWater opricht, kiest hij voor een eenmanszaak. De reden? Het moet snel gaan. Want de afspraken met leveranciers, onderaannemers en klanten liggen al op tafel.

Geplaatst op 30 januari 2020

Maar vader Stefaan maakt ook deel uit van ClearWater. Daar wringt het schoentje al: de bedoeling is dat hij medezaakvoerder is. En in de eenmanszaak is maar plaats voor één zaakvoerder. Dat moet dus veranderen.

Eenmanszaak snel geregeld

“Ik ben gepassioneerd door de technische kant van dingen en Pieter heeft een marketing- en salesachtergrond. Onze krachten bundelden we in ClearWater. We verkopen en plaatsen waterverzachters- en filters”, aldus Stefaan. “Van bij de start was het de bedoeling dat we de zaak samen gingen runnen. Maar omdat alles snel moest gaan, was een eenmanszaak op dat moment het gemakkelijkst.”

VOF: beste oplossing

“Onze zaak nam een vliegende start. We hadden dus meteen mooie inkomsten. Als vennootschap word je een pak minder belast dan een eenmanszaak. Het aspect belastingen telde dus ook mee in onze beslissing om over te stappen.” Om de transitie van een eenmanszaak naar een vennootschap vlot te laten verlopen, neemt Stefaan contact op met Securex. “Eerst hadden we een intensief gesprek met coach Philippe. Daarna ging hij dieper in op de analyse van ons business model.” Conclusie van die analyse: een VOF is de beste vennootschapsvorm voor ClearWater. De juridische dienst van Securex werkt de statuten verder uit en dient ze in bij de griffie. Philippe brengt ook de financiën tussen vader en zoon in orde, en regelt alles op fiscaal vlak.

Een foutloos parcours

“De overgang naar een VOF verliep heel vlot. Maar de coaching ging verder dan dat. Tijdens het gesprek met Philippe bleek dat ook een goede samenwerkingsovereenkomst cruciaal is. Want wij hangen af van onderaannemers voor de plaatsing van onze producten. Een jurist van Securex stelde een duidelijk contract op. Hij nam dan ook ineens de verkoopvoorwaarden en het onderhoudscontract onder handen. Nu zijn we met alles in orde.”

En nu?

Stefaan en Pieter weten welke doelstelling ze willen halen. Nu nemen ze per kwartaal de cijfers onder de loep en toetsen ze die af aan hun verwachtingen. Ondertussen is de website actief en starten ze een marketingcampagne op via sociale media. De bestellingen lopen vlot binnen en onderaannemers bieden zich spontaan aan. “Voor ons was de overstap naar een vennootschap een logische stap. Toch is het voor iedere ondernemer interessant om de zaken tegen elkaar af te wegen. Dankzij Securex wist ik zeker dat alles correct verliep”, vertelt Stefaan nog.

Wilt u met uw bedrijf ook de stap naar een vennootschap zetten? U staat er niet alleen voor. De Securex-coaches helpen u met raad en daad. Neem dus vandaag nog contact op!

Contacteer ons

Dit zou u ook kunnen interesseren