Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Uw goede voornemens voor het nieuwe jaar: loze beloften of niet?

Gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid! Die wensen klinken nog na bij iedereen.

Laatst bijgewerkt op 25 januari 2018 door Zoltán Jánosi

U kreeg ze de afgelopen dagen heel vaak te horen. Bij een omhelzing, bij nog een dessertje… Want het is feest. En in die ontspannen sfeer borrelen goede ideeën op. Met de gekste moeten we eens glimlachen, maar in andere geloven we. We geven elkaar een duwtje in de rug, dagen elkaar uit.

Eerst blijft het bij woorden… tot de vraag die iedereen wil stellen op tafel komt: “Wat zijn úw goede voornemens voor het nieuwe jaar?”

Duizend mogelijke antwoorden? Maar hoe zeker bent u? Het jaar is afgesloten en u vergeet meteen alle onaangename ervaringen. U rept zich om over de glorieuze momenten en successen van de voorbije twaalf maanden te vertellen. Maar welke beloftes voor het nieuwe jaarzijn dan realistisch?

Stel haalbare doelen

Uw beroep is een belangrijk deel van uw leven. U kunt devoorzichtige toer opgaan en aankondigen dat u streeft naar professionele stabiliteit met behoud van uw huidige klanten. U vraagt hen hoe ze het stellen en toont dat u voor hen klaarstaat. Januari is de maand bij uitstek voor dit soort nieuwe start, toch?

Lees ook: “SMART doelstellingen voor ondernemers”

Durf uzelf overtreffen

De andere optie? Een rebelsere opstelling, een beetje de waaghals uithangen – met soms onhaalbare doelstellingen die u verplichten om uzelf een beetje meer te overtreffen, elke dag opnieuw.

Dit jaar verdubbel ik mijn omzet! Probeer uw grenzen te verleggen. Daar haalt u onvoorstelbaar veel persoonlijke voldoening uit.

Schep orde in uw papierwinkel

Dit kan ook een goed voornemen zijn: uw facturen, sociale bijdragen, uw btw tijdig betalen. Zo vermijdt u onder meer onnodige boetes. Dat begint bij orde scheppen in uw administratie. Dat is al een fors programma, toch?

Veeg het verleden van tafel

Vanaf 1 januari rolt zich twaalf maanden lang een rode loper uit voor al uw projecten. Schrap uw oude gewoontes en schrijf zo uw nieuwe doelstellingen op een schone lei. Sta vroeger op, lees nieuwe boeken, staar wat minder naar dat kleine scherm, ga offlinena de werkuren… Er zijn duizend-en-een manieren om het nieuwe jaar heel anders in te vullen dan het vorige.

Denk aan uzelf en uw lichaam

Werk is belangrijk. Maar besteed ook voldoende aandacht aan uw privéleven en uw gezondheid. Er wordt vaak lacherig over gedaan, maar sporten is echt wel essentieel!

Leg dit voornemen vast en hou u eraan. Elke week een half uur hardlopen, een uurtje fietsen of zwemmen. Het maakt niet uit of u dat indoor doet of in de buitenlucht: voldoende beweging pept u op voor de rest van de week. Houd dat een jaar lang vol en uw lichaam zal er u dankbaar voor zijn.

Vergeet vooral niet dat de goede voornemens bij de start van een nieuw jaar deel uitmaken van de positieve ambiance die voortvloeit uit de magie van de eindejaarsfeesten. Zoals we eerder al opmerkten: uw jaarevaluatie is een totaalbeeld, een mix van goede en slechte resultaten.

De voornemens die u nu maakt zijn een nieuwe doelstelling in uw leven. Uw familie en vrienden zijn uw eerste getuigen. En uzelf? De eerste begunstigde.

Niemand neemt het u kwalijk als u niet alles realiseert. Behalve uzelf misschien?

Hoe zit het met u? Wat zijn uw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Zoltán Jánosi
Senior Communication Consultant @Hive5

Als activator van talenten in de Hive5 Coworking space, adviseert Zoltán zelfstandigen en bedrijfsleiders voor een betere beheersing van hun identiteit en hun communicatie. Altijd nieuwsgierig naar nieuwe technologieën, entrepreneurship, reizen en muziek, deelt hij ook zijn passies met anderen via het schrijven van blogs en het in verbinding brengen van mensen. Hij is onder meer co-stichter van het Café Numérique (= Digitaal Café) in 2009.