Login
Blog Ondernemers

Tegenslag als opportuniteit zien

Ondernemers | 31 maart 2020 | Geschreven door Oliver Op de Beeck

Als ondernemer komt u soms voor onverwachte situaties te staan. Neem nu het coronavirus. Het hele land ligt zo goed als plat door strenge maatregelen. Ondernemers staan doorgaans voor twee situaties: ofwel is het alle hens aan dek, ofwel is het ijzig kalm. Deze laatste situatie is wellicht nefast voor uw cashflow, maar leent zich er wel toe om te reflecteren. 

Tegenslag als opportuniteit zien
Er zijn zoveel zaken die belangrijk zijn voor uw business, maar waarvoor er nooit tijd is.
Benut uw vrijgekomen tijd dan ook om zulke zaken aan te pakken. Het is belangrijk om als ondernemer wendbaar te zijn. Probeer daarom het aangename aan het nuttige te koppelen. 
 

1. Maak tijd vrij voor uw naasten
Een van de grote valkuilen van ondernemerschap, is het verwaarlozen van uw vrienden of familie. Als zelfstandig ondernemer heeft u doorgaans te maken met lange werkuren. 

Bij velen brengt dit een inbreuk teweeg op hun sociaal leven. Doordat we massaal binnen zitten, is dit dé opportuniteit om uw balans tussen werk en privé terug recht te trekken. Maak tijd vrij voor uw gezin en probeer te genieten van deze zeldzame qualitytime momenten. 

2. Investeer in zelfontwikkeling
Als ondernemer bent u wellicht enorm leergierig van aard, maar jammer genoeg is het niet altijd mogelijk om deze behoefte te bevredigen. Belangrijke deadlines, afspraken met klanten en het monitoren van uw bedrijf zorgen ervoor dat er slechts weinig tijd overblijft om een boek of cursus vast te nemen. 

Zin om uw tijd op een zinvolle manier te overbruggen? Investeer dan in zelfontwikkeling. Verruim uw horizon door een boek te lezen of scherp uw kennis aan door een e-cursus te downloaden. Bovendien stellen een heleboel bedrijven hun cursussen of webinars gratis ter beschikking, omwille van het coronavirus. De Amerikaanse softwareproducent Adobe biedt bijvoorbeeld zijn tutorials over alle Adobe-programma’s 97% goedkoper aan. 

3. Denk na over de toekomst
Wanneer was de laatste keer dat u de tijd heeft genomen om te reflecteren over uw gedane werk? Eens in de zoveel tijd is het verstandig om een reflectiemoment in te plannen. Als ondernemer heeft u het helaas behoorlijk druk en wordt een reflectiemoment al gauw op de lange baan geschoven. 

Hoog tijd om dit aan te pakken. Blik terug op de manier waarop u te werk gaat en wat het oplevert. Denk na over de toekomst van uw bedrijf, waar u naartoe wilt gaan en bepaal op basis hiervan enkele actiepunten voor uzelf. 


Ondernemers zijn bezige bijen. Om niet in een zwart gat te vallen, is het belangrijk om in de weer te blijven. Benut uw tijd om na te denken en bij te leren, maar vergeet vooral ook niet om te ontspannen. Neem wat gas terug en laad uw batterijen op, zodat u er sterker uitkomt nadien.

Heeft u nood aan verdere begeleiding om bepaalde zaken aan te pakken? Onze experten staan u met raad en daad bij. 

  Contacteer ons