Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Hoe waakt u over de werk-privébalans bij thuiswerk?

Sinds de pandemie-uitbraak werkt het merendeel van de Belgen van thuis. Voor de meesten is dat een voordeel: meer vrijheid, een eigen ritme en de kans om te werken in de vertrouwde omgeving. Maar helaas zijn er ook uitdagingen aan verbonden. Denk maar aan het handhaven van een gezonde werk-privébalans.

Laatst bijgewerkt op 16 april 2020 door Magali De Reu

Hoe pakt u dat nu aan? Hieronder zetten we 5 pasklare tips op een rij!


1. Richt een aparte, ergonomische werkplek in

Wilt u echt waken over de werk-privébalans, dan maakt u best ook een duidelijk onderscheid tussen leef- en werkruimte. Aan de keukentafel bergen werk verzetten klinkt aanlokkelijk, maar is allerminst ergonomisch. En op lange termijn komt dat uw mentale én fysieke welzijn waarschijnlijk niet ten goede.

Creëer daarom een aparte werkplek, idealiter in een afzonderlijke kamer. En zorg ook voor een ergonomische inrichting, wat eenvoudigweg betekent dat uw werkruimte is afgestemd op uw lichaam: 

  • Een geschikte bureaustoel, die u kunt aanpassen aan de hand van uw eigen lichaamsbouw
  • Een aangepast bureau, eentje die verstelbaar is in hoogte
  • Het juist plaatsen van uw computerscherm: op ooghoogte, want zo voorkomt u nekklachten
  • Een apart toetsenbord en muis: liefst op ellebooghoogte, tussen 15 tot 20 centimeter verder dan het begin van uw bureau
  • Voldoende licht, omdat dat uw productiviteit enkel kan verhogen


2. Maak duidelijke afspraken en blijf communiceren

Goede afspraken maken goede vrienden. Werkt u samen met opdrachtgevers die uw fysieke aanwezigheid normaal verwachten? In geval van verplicht thuiswerk legt u dan best tijdig enkele richtlijnen en werkmethoden vast. Want niets is zo vervelend als het gevoel krijgen dat jullie niet meer op dezelfde golflengte zitten!

Plan uw dagelijks of wekelijks overleg bijvoorbeeld in via videobeldiensten zoals Skype, Google Hangouts of Zoom. Die geven soms de nodige context, die bij e-mails en chatcommunicatie veelal ontbreekt. Ook geven ze u en uw opdrachtgever of leverancier de gelegenheid om een informeel babbeltje te doen. Daar worden jullie allebei beter van, nietwaar?

Bang dat uw zoon of dochter tijdens een belangrijk videogesprek gekke bekken komt trekken in beeld? Laat niets aan het toeval over en maak ook in uw gezin duidelijke afspraken! Indien mogelijk hanteert u met uw partner wisselende shifts om bezig te zijn met de kinderen, zodat u ongestoord kunt werken binnen een vast tijdsbestek.


3. Pauzeer voldoende en blijf gezond

Veel zelfstandigen zijn het productiefst wanneer ze thuis werken en niet op verplaatsing bij een klant of leverancier. Klinkt herkenbaar? Dan is het voor u misschien ook verleidelijk om de hele dag lang gas te geven. 

Toch is voldoende pauze uitzonderlijk belangrijk! Dat komt zowel uw lichaam als uw geest ten goede. Meer nog: het draagt bij tot een gezonde levensstijl, die sommige zelfstandigen door thuiswerk uit het oog durven te verliezen. Ga dus gerust een half uurtje wandelen voor wat extra zuurstof en beweging. Blijf gehydrateerd en drink regelmatig een glas water. Probeer te mediteren, eventueel aan de hand van een YouTube tutorial. Of laad de batterijen even op met een powernap van 20 minuten. 

In tegenstelling tot wat u misschien denkt, zijn deze pauzemomenten geen tijdverlies. Integendeel, ze bevorderen net uw concentratie!


4. Investeer de vrijgekomen tijd terug in uzelf 

Krijgt u dankzij thuiswerk uw werk sneller gedaan? Houdt u aan het einde van de werkdag enkele uurtjes over? Overweeg om die vrijgekomen tijd te investeren in uzelf. Enkele voorbeelden:

  • Koppel even volledig los (zie hierboven)!
  • Spijker uw kennis bij aan de hand van een online cursus
  • Lees dat ene boek dat u altijd al een kans wilde geven
  • Werk dat business idee uit waar u altijd al van droomde
  • Maak uw zaak klaar voor de volgende stap (zie hieronder)!


5. Maak uw zaak klaar voor de volgende stap

Heeft u tijdens het thuiswerken inspiratie opgedaan om een niveau hoger te schakelen in uw zelfstandige carrière? Of wil u bepaalde processen op punt stellen? Daar kunt u thuis, en dus op uw eigen tempo, werk van maken.

Denk maar aan:


Meer weten over de volgende stap in uw onderneming?

Stel uw vraag aan een van onze experts!
Magali De Reu
Storyteller

Hallo, ik ben Magali De Reu en ben gepassioneerd door storytelling! 

De afgelopen jaren leerde ik het wel en wee van het ondernemerslandschap kennen, en nu deel ik interessante inzichten. Dat doe ik niet alleen via geschreven content, ook op mijn Techmag YouTube kanaal vindt u wekelijkse video-interviews terug. 

Vragen? Stuur een berichtje naar mag@lidereu.be!

Dit zou u ook kunnen interesseren