Login
Service Contact Lex4You
Login

Hoe bouwt u uw business weer op na een crisis of tegenslag?

Bent u al begonnen aan de heropstart van uw onderneming? Dan raakt u met dit stappenplan al een heel eind op weg. Maar als er een ding is wat deze crisis ons heeft geleerd, dan is het dat wij zelfstandigen bepaalde zaken of activiteiten anders moeten aanpakken.

Laatst bijgewerkt op 18 juni 2020 door Magali De Reu

Hoewel dat voor iedere freelancer of ondernemer anders is, zijn bepaalde tips op iedereen van toepassing. Ik lijst ze graag voor u op! 

Leer uit de tegenslag 

De coronacrisis alleen al was één grote opportuniteit om aan zelfontwikkeling te doen. De kans is groot dat de emoties toen hoog opliepen. Als u uw activiteiten heeft hervat, kunt u met een nuchtere blik kijken naar uw bedrijf pre-corona.

Evalueer welke van uw processen, denk- of werkwijzen deze crisis hebben beïnvloed:

  • Welke inzichten heeft u verworven?
  • Hoe kunt u voortaan anticiperen op een nieuwe tegenslag?
  • Hoe reageert u tijdens een volgende crisis? 

Misschien beseft u nu dat u té afhankelijk was van buitenlandse leveranciers, en zag u onlangs potentieel in lokale productie. Wie weet ondervond u aan den lijve hoe belangrijk een financiële buffer eigenlijk is. Of hoe uw bedrijf onvoldoende had ingezet op digitalisering. Alles kan, zolang u ervan leert. 

Maak uw bedrijf coronaproof

Bezit u uw eigen kantoor en / of heeft u medewerkers in dienst? Veiligheid en welzijn waren nog nooit zo cruciaal. Dus bedenk welke maatregelen u tijdelijk of permanent invoert om uw onderneming coronaproof te maken. Vergeet ook de sectorspecifieke regels niet in acht te nemen.  

Zorg voor een nette werkomgeving, wees aandachtig voor de gezondheid van uw personeel. Denk daarbij verder dan de logische elementen zoals thuiswerk. Tracht zo flexibel mogelijk te zijn in elk aspect van uw beleid. 

Betrek anderen

Als zelfstandige is het soms zoeken in het web van steunmaatregelen, richtlijnen enzovoort. Gelukkig staat u er niet alleen voor. Ga ten rade bij sectorgenoten en vraag hoe zij bepaalde aspecten aanpakken. Wie weet kunnen jullie elkaar helpen, of ontdekken jullie zelfs opportuniteiten om samen te werken! 

Werkt u met vast personeel of freelance consultants? Betrek hen, en vraag welke wensen zij koesteren op vlak van veiligheid en welzijn. Vergeet vooral niet dat veel professionals afgelopen periode hebben benut om hun prioriteiten te herbekijken. Nooit eerder hadden we zoveel nood aan menselijke connecties. Een manager of klant die begrip toont voor persoonlijke noden, is een belangrijke samenwerkingsvoorwaarde geworden.

Overweegt u om freelancer te worden? Krijg hulp via Start to freelance van Securex. 
Uw eigen zaak starten, brengt allerlei uitdagingen en vragen met zich mee. Van uw sociale status en verloning tot ziekte, kosten, noem maar op.
Via Start to freelance krijgt u een antwoord op uw vragen en geniet u begeleiding doorheen het hele proces.

Stel uw vraag aan één van onze experts!
Magali De Reu
Storyteller

Hallo, ik ben Magali De Reu en ben gepassioneerd door storytelling! 

De afgelopen jaren leerde ik het wel en wee van het ondernemerslandschap kennen, en nu deel ik interessante inzichten. Dat doe ik niet alleen via geschreven content, ook op mijn Techmag YouTube kanaal vindt u wekelijkse video-interviews terug. 

Vragen? Stuur een berichtje naar mag@lidereu.be!

Dit zou u ook kunnen interesseren