Login
Blog Ondernemers

Haal meer uit uw dag als ondernemer

Ondernemers | 11 juni 2020 | Geschreven door Oliver Op de Beeck

De dag is nog maar net begonnen, en voordat u met uw ogen knippert, is die alweer voorbij. Herkenbaar? De kans is groot. Veel ondernemers hebben het gevoel dat ze tijd tekort komen. Deadlines, afspraken en 1001 andere zaken staan op uw to do list, en u heeft het gevoel dat u met een dag van 24 uur niet rond komt.

Haal meer uit uw dag als ondernemer
In dit artikel deel ik alvast een aantal tips die ervoor zorgen dat u meer uit uw dag kunt halen als ondernemer.

1. Begin de dag niet met e-mailU wordt wakker en het eerste wat u doet, is uw inbox openen. Logisch als ondernemer, toch? Nee, eigenlijk niet. U bent daarmee misschien wel meteen op de hoogte van wat er zich heeft afgespeeld terwijl u sliep, maar toch is het niet slim om uw dag hiermee te beginnen. 

U heeft namelijk nog geen koffie gedronken of u heeft nog niet gegeten, en toch zit uw hoofd al vol met gedachten over uw werk. Wist u dat dit enorm onproductief is? In de ochtend is het brein namelijk op zijn sterkst. 

Daarom begint u de dag best met one big thing. Wat is dat? Wel, elke dag heeft u honderden uitdagingen en taken. Echter zijn een aantal van die zaken belangrijker dan andere. 

E-mail zou niet bovenaan het lijstje mogen staan. U heeft ongetwijfeld belangrijkere dingen om te doen of om over na te denken. Om die reden kunt u best net voor het slapengaan uw belangrijkste taak van de volgende dag opschrijven. Vervolgens kunt u de dag beginnen met die specifieke taak. 

In feite kan u uw brein vergelijken met een benzinetank. Vol en klaar om te gaan in de ochtend. Naarmate de dag vordert, consumeert u benzine en tegen het einde van de dag is er niets meer over. 

Structureer daarom uw dag van belangrijk naar minder belangrijk. Begin met uw grootste taken, en eindig met kleinere zaken zoals het beantwoorden van e-mails. 

2. Maak een serie van takenHet brein heeft meerdere minuten nodig om zich volledig te kunnen inwerken in een nieuwe opdracht. Als u doorheen de dag enkele afspraken & telefoongesprekken gepland hebt, dan kunt u die best na elkaar plannen. Anders loopt u het risico dat uw brein nooit volledig gefocust is. 

Beeld u in dat u uw dag begint met uw one big thing, maar na 15 minuten moet u het werk al staken, omdat u uw eerste telefoongesprek gepland heeft. 

Daarna heeft u weer 30 minuten de tijd om aan uw taak te werken, om dan weer onderbroken te worden door een meeting. Als u uw afspraken willekeurig doorheen de dag plant, krijgt u nooit iets rond.

Daarom werk ik bijvoorbeeld in de ochtend aan mijn taken, en plan ik in de namiddag al mijn telefoongesprekken en afspraken. Mijn benzinetank is dan nog slechts halfvol, maar het vereist minder focus om te spreken, dan om creatief te werken. 

U kunt dus best al uw taken in een serie gieten, wilt u productiever te werk gaan. Doe soortgelijke dingen na elkaar, zodat uw brein niet te veel moeite heeft met een staat van focus te bereiken. 

3. Neem de tijd om te ontspannenMisschien herinnert u zich nog uw schooltijd. Op de middelbare school duren lessen 50 minuten, met enkele minuten pauze erna. Deze regeling heeft men niet zomaar getroffen. Uw brein heeft dergelijke pauzes ook écht nodig. 

Op tijd en stond een pauze nemen, zorgt ervoor dat u uw brein rust kan geven, om er daarna weer met volle gas tegenaan te gaan. Wanneer u uw brein geen rust geeft doorheen de dag, zult u merken dat u moe wordt, en dat concentreren moeilijker wordt. 

Een (korte) pauze geeft uw hersenen even de tijd om te resetten, zodat u daarna weer op volle toeren kan verdergaan met uw werk. Een pauze nemen zorgt dus voor een verhoogde productiviteit op lange termijn.


Een dag duurt 24 uur, maar die zijn zo om als u die niet goed spendeert. Wanneer u een evaluatie zou maken van hoe u uw dag indeelt, zal u al snel merken dat dit beter kan. Hopelijk kunt u aan de hand van deze tips uw dag beter structureren, waardoor u er ook meer uithaalt! 


Kunnen wij u verder helpen?

  Contacteer ons