Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Fiscale optimalisatie: wettelijk en ethisch?

Het einde van het jaar is in zicht. Als zelfstandige maakt u de stand van zaken op. De balans roept misschien twijfels bij u op, zelfs als u goed hebt geboerd met uw professionele activiteiten.

Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2017 door Robrecht Deckers

Vrijheid, wettelijkheid, ethiek

Maar maak u niet al te veel zorgen. Denk aan de dag dat u uw ondernemingsnummer aanvroeg en u besloot uw zaak te starten met vol goede moed. Gelukkig zijn er regels en wetten die u belastingverminderingen schenken. U hoeft ze alleen te kennen en op de hoogte te blijven.

Want u weet het misschien niet, maar er zijn verschillende manieren om te vermijden dat u te veel belastingen betaalt. En laten we eerlijk zijn: zelfs de overheid raadt ze aan. Het is dus 100 procent legaal!

Er bestaan heel wat fiscale optimalisatiemogelijkheden – sommige gemakkelijk, andere complexer – die u helpen om volop de vruchten te plukken van uw harde werk.

Die zoektocht naar belastingverminderingen is voor sommigen een echte sport geworden. Want niemand zegt neen tegen een hoger inkomen dankzij maatregelen die uw belastingen verminderen, toch? Toch blijft het heel gevaarlijk als u buiten de lijntjes kleurt. De recente affaires tonen aan dat internationale financiële constructies minder en minder kunnen rekenen op de genade van de gerechtshoven. In kleine landen met milde wetten vind je heel wat schermvennootschappen die zich nuttig maken voor grote internationale groepen die zo de belasting in hun thuisland willen ontwijken.

Laten we daarbij niet vergeten dat belastingen in de eerste plaats de gemeenschap ten goede komen. Betaalt u er minder aan de overheid? Dan draagt u minder bij aan de sociale maatregelen die ons beleid heeft uitgewerkt. Terwijl u ook als zelfstandige uw voordeel doet met die gemeenschapsbijdragen!

Volgt u deze nuttige tips al?

De overheid biedt u heel wat alternatieve manieren die uw portefeuille sparen door uw belastbaar inkomen te verlagen. Het is bijvoorbeeld interessant om te investeren in een voertuig of bureaumateriaal. U kunt ook uw sociale bijdragen optrekken, of intekenen op een aanvullend pensioen voor zelfstandigen. In al die gevallen verlaagt u uw belastingen door uw geld slim uit te geven.

U merkt het: de overheid biedt u een waaier van manieren om uw belastingen op een volstrekt legale manier te verlagen. Doe er dus ook uw voordeel mee!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Zoltan Jánosi.

Robrecht Deckers
Sales Manager Insurance

Robrecht is als Sales Manager verantwoordelijk voor het salesteam Insurance. Hiervoor werkte hij meer dan 10 jaren in diverse commerciële functies. Securex in het algemeen, maar zeker ook het salesdepartement, kent een ongelofelijke transitie. Het is een inspirerende uitdaging om hieraan mee te werken. Securex biedt al meer dan 100 jaar verzekeringsoplossingen aan met de focus op ondernemers, starters en werkgevers. Het is een voorrecht en een passie om hier deel van te kunnen uitmaken. Zijn moto toont zijn drive: ‘Beter doen dan gisteren’