Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

9 tips voor een optimale mentale veerkracht als zelfstandige

Als zelfstandige haal je veel voldoening uit het runnen van je eigen bedrijf. Je geniet van de vrijheid en van de drive om te ondernemen. Tegelijk rust er veel verantwoordelijkheid op je schouders en zijn de uitdagingen, zoals de voorbije crisissen, pittig. Om dan je hoofd boven water te houden, beschik je best over een gezonde dosis veerkracht.

Geplaatst op 12 juni 2024

9 Hands-on tips hoe je een mentale weerbaarheid opbouwt

1. Durf te falen

Nelson Mandela zei ooit: “Ik verlies nooit. Of ik win, of ik leer bij”. Dat credo zou net zo goed boven het bureau van elke succesvolle ondernemer kunnen prijken. Want de weg naar succes is geplaveid met mislukkingen. Het is belangrijk hier met een positieve mindset mee om te gaan en te leren van je fouten. Zie uitdagingen als leermomenten en blijf flexibel om je aan te passen aan veranderende omstandigheden.

2. Stel haalbare doelen

Als zelfstandige is het essentieel om duidelijke, haalbare doelen te stellen. Waar wil je over vijf jaar staan? Over tien jaar? Dit helpt je gefocust te blijven en geeft richting aan je dagelijkse werkzaamheden. Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

3. Stel grenzen

Het kan verleidelijk zijn om steeds maar verder te doen, maar ook jouw batterij loopt vroeg of laat leeg. Stel op tijd je grenzen. Neen zeggen brengt je soms verder dan overal ja op zeggen. Denk goed na over welke opdrachten of klanten bij jou passen en durf te weigeren.

4. Blijf financieel gezond

Financiële stress kan een grote impact hebben op je mentale welzijn. Houd je financiën goed bij, stel een budget op en zorg voor een noodfonds. Overweeg ook om samen te werken met een financieel adviseur om je financiële planning te optimaliseren.

5. Zorg voor jezelf

Zelfzorg is essentieel voor je mentale en fysieke welzijn. Zorg voor voldoende slaap, let op je voeding en vermijd alcohol. Trek eens de natuur in. Een gezonde portie beweging zorgt ervoor dat je dingen kan loslaten en creatiever nadenkt.

6. Laat je omringen door een netwerk 

Zoek andere ondernemers en professionals op die je kunnen ondersteunen en inspireren. Dit kan via netwerkevenementen, online communities of mentorschap. Een sterk netwerk biedt niet alleen emotionele steun, maar leidt ook tot nieuwe zakelijke kansen.

7. Creëer een routine

Begin je dag met een vast ochtendroutine, plan je werkuren en zorg voor regelmatige pauzes. Dit helpt je om je los te koppelen en een gezonde werk-privébalans te behouden.

8. Deconnecteer

Laat je niet verlammen door de tsunami aan berichtgeving op LinkedIn, X, WhatsApp of andere kanalen. Schakel de notificaties op je gsm uit. Je hoeft immers niet altijd op de hoogte te zijn van alles wat er in de wereld gebeurt. Want een teveel aan info creëert een overkill die je hersenen niet meer verwerkt krijgt.

9. Zoek professionele hulp

Blijf niet bij de pakken zitten en praat erover. Het is best oké om hulp te zoeken als je merkt dat je moeite hebt om met stress om te gaan. Een coach, therapeut of loopbaanbegeleider kan je de tools en technieken bieden om je mentale veerkracht te versterken en je welzijn te verbeteren.


Securex als rots in de branding

Voel je dat het allemaal te veel wordt, grijp dan tijdig in. Weet dat Securex voor je klaar staat. Zo organiseren we gratis e-learnings rond topics als weerbaarheid. Heb je een specifieke vraag rond je mentale gezondheid? Dan kan je terecht bij een van onze gezondheidsmedewerkers. Zij staan je bij met het juiste advies of verwijzen je door naar de juiste professional. Neem zeker ook een kijkje op deze pagina over mentaal welzijn bij zelfstandigen.

Nood aan advies op maat?