Menu
Blog Ondernemers

5 redenen voor het falen van een onderneming

Ondernemers | 14 augustus 2019 | Geschreven door Levie Van Laeken

Als (toekomstig) ondernemer wilt u zichzelf steeds volledig gooien om van uw bedrijf een succes te maken. Dit kan soms ook tegenvallen zonder dat u zelf de oorzaak ziet. Bijna 30% van de startende ondernemers overleeft de eerste 5 jaar niet. Voorkom dat u dezelfde fouten maakt. Hieronder sommen we 5 redenen op  die uw slaagkansen naar beneden halen.

5 redenen voor het falen van een onderneming
1. Niet het juiste teamEen eerste element dat ervoor kan zorgen dat uw onderneming wankelt, is dat u zich niet omringt met de juiste personen. U kunt als ondernemer nu eenmaal niet alles zelf in handen nemen. Bovendien bent u geen specialist in alle domeinen die u nodig heeft om uw zaak te runnen. Laat u daarom ondersteunen door experten en/of werknemers. 
Wist u dat ondernemers zich het vaakst laten bijstaan in marketing, sales, administratie en alles wat betreft financiën
 
 • Ontdek onze blog over de mogelijkheden om personeel aan te werven

 • 2. Gebrek aan focusEen gebrek aan focus of richting binnen uw bedrijf zorgt vaak voor chaos, onduidelijkheid en onrust. Dit zowel bij uw eventuele medewerkers, maar ook bij partners of uzelf als ondernemer. Het is dan moeilijk iedereen op dezelfde lijn te krijgen en duidelijk te maken waar u naartoe wilt. Dit uit zich op termijn onvermijdelijk ook naar uw klanten. Ook zij zullen voelen dat u niet weet waar u met uw bedrijf naartoe wilt. U moet niet alles tegelijk willen doen. Just remember: less is more.

  3. De klant negerenEén van de grootste boosdoeners voor uw onderneming is om niet te luisteren naar uw klanten. Het is belangrijk om goed te weten naar wat uw klant juist op zoek is en om hem zo goed mogelijk te begrijpen. Wees vooral niet te koppig. Het is niet makkelijk om feedback steeds te omarmen, maar dit zal uzelf en uw onderneming sterker maken. Vergeet vooral niet dat uw klant het belangrijkste element binnen uw onderneming is. Zonder hem, is uw onderneming niet veel waard.

  4. Gebrekkig leiderschapSoms voelt u zich misschien wat onzeker. Dit kan zeker gelden voor beginnende ondernemers. U weet nog niet helemaal goed waar u naartoe wilt of u twijfelt of een bepaalde keuze wel de juiste zal zijn? Dan is het zeker van belang rustig te blijven en toch de verantwoordelijkheid op te nemen. Zoals in punt 1 reeds vermeld: laat u bijstaan door anderen indien nodig. Maar, wees de leider van uw bedrijf. Dit zorgt voor een duidelijke richting en neemt twijfels weg. Let wel, overdrijf niet. Blijf steeds aandachtig voor feedback van anderen en ga op zoek naar de gulden middenweg indien nodig.
   
 • Meer weten over persoonlijke begeleiding? Lees er alles over in deze blog

 • 5. Te snel opgevenHet klinkt misschien vreemd, maar geef niet te snel op. Het loopt ongetwijfeld niet altijd van een leien dakje, maar de aanhouder wint. Ga verstandig om met uw zaak, test zaken uit, bevraag uw omgeving en wees niet bang om hulp te vragen.

  Bent u nog opzoek naar iemand om uw idee eens mee af te toetsen of een ervaren coach?

    Neem contact op met onze experten

   
  0 Reactie(s) Verberg/toon commentaren
  Geen reactie.