Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

5 redenen voor het falen van een onderneming

Als (toekomstig) ondernemer wilt u zichzelf steeds volledig gooien om van uw bedrijf een succes te maken. Dit kan soms ook tegenvallen zonder dat u zelf de oorzaak ziet. Bijna 30% van de startende ondernemers overleeft de eerste 5 jaar niet. Voorkom dat u dezelfde fouten maakt. Hieronder sommen we 5 redenen op  die uw slaagkansen naar beneden halen.

Laatst bijgewerkt op 14 augustus 2019 door Levie Van Laeken

1. Niet het juiste team

Een eerste element dat ervoor kan zorgen dat uw onderneming wankelt, is dat u zich niet omringt met de juiste personen. U kunt als ondernemer nu eenmaal niet alles zelf in handen nemen. Bovendien bent u geen specialist in alle domeinen die u nodig heeft om uw zaak te runnen. Laat u daarom ondersteunen door experten en/of werknemers. 

Wist u dat ondernemers zich het vaakst laten bijstaan in marketing, sales, administratie en alles wat betreft financiën

2. Gebrek aan focus

Een gebrek aan focus of richting binnen uw bedrijf zorgt vaak voor chaos, onduidelijkheid en onrust. Dit zowel bij uw eventuele medewerkers, maar ook bij partners of uzelf als ondernemer. Het is dan moeilijk iedereen op dezelfde lijn te krijgen en duidelijk te maken waar u naartoe wilt. Dit uit zich op termijn onvermijdelijk ook naar uw klanten. Ook zij zullen voelen dat u niet weet waar u met uw bedrijf naartoe wilt. U moet niet alles tegelijk willen doen. Just remember: less is more.

3. De klant negeren

Eén van de grootste boosdoeners voor uw onderneming is om niet te luisteren naar uw klanten. Het is belangrijk om goed te weten naar wat uw klant juist op zoek is en om hem zo goed mogelijk te begrijpen. Wees vooral niet te koppig. Het is niet makkelijk om feedback steeds te omarmen, maar dit zal uzelf en uw onderneming sterker maken. Vergeet vooral niet dat uw klant het belangrijkste element binnen uw onderneming is. Zonder hem, is uw onderneming niet veel waard.

4. Gebrekkig leiderschap

Soms voelt u zich misschien wat onzeker. Dit kan zeker gelden voor beginnende ondernemers. U weet nog niet helemaal goed waar u naartoe wilt of u twijfelt of een bepaalde keuze wel de juiste zal zijn? Dan is het zeker van belang rustig te blijven en toch de verantwoordelijkheid op te nemen. Zoals in punt 1 reeds vermeld: laat u bijstaan door anderen indien nodig. Maar, wees de leider van uw bedrijf. Dit zorgt voor een duidelijke richting en neemt twijfels weg. Let wel, overdrijf niet. Blijf steeds aandachtig voor feedback van anderen en ga op zoek naar de gulden middenweg indien nodig.

Meer weten over persoonlijke begeleiding? Lees er alles over in deze blog

5. Te snel opgeven

Het klinkt misschien vreemd, maar geef niet te snel op. Het loopt ongetwijfeld niet altijd van een leien dakje, maar de aanhouder wint. Ga verstandig om met uw zaak, test zaken uit, bevraag uw omgeving en wees niet bang om hulp te vragen.

Levie Van Laeken
Segment Manager Ondernemers

Levie is Segment Manager voor het segment Ondernemers bij Securex. Ze is verantwoordelijk voor het naar buiten brengen van al onze diensten voor ondernemers. Daarnaast is ze continu bezig met het zoeken van nieuwe manieren die het leven van onze ondernemers kunnen vergemakkelijken. Haar doel? Onze (toekomstige) ondernemers zo goed mogelijk inspireren en motiveren over het ondernemerschap en hen zo optimaal mogelijk te informeren over onze dienstverlening. Voordien was Levie aan de slag als consultant in Sales & Marketing en richtte ze zelf enkele ondernemingen in bijberoep op. Haar motto? “Dream it, wish, do it!”.

Bent u nog op zoek naar iemand om uw idee eens mee af te toetsen of een ervaren coach? Neem contact op met onze experten.

Dit zou u ook kunnen interesseren: