Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

3 signalen dat u een geboren ondernemer bent

Iedereen vraagt zich wel eens af of hij goed zit bij zijn werkgever. Of hij beter overstapt naar een ander bedrijf. Of zijn eigen baas wordt. Velen overwegen dat laatste. Want dan beslist u alles zelf: waar en wanneer u werkt, voor en met wie. Die vrijheid lonkt. Toch hangen vaak twijfels als een schaduw boven de uiteindelijke beslissing.

Laatst bijgewerkt op 7 november 2019 door Levie Van Laeken

Veel mensen zetten de stap niet omdat ze bang zijn om te weinig te verdienen. Dat ze geen klanten vinden of verdwalen in de administratie. Dat is begrijpelijk. Ondernemer worden is niet gewoon genieten van vrijheid. U neemt uw toekomst in eigen handen en krijgt dus een flinke portie verantwoordelijkheid – zeker als u werknemers aanneemt.

Wie durft dat zomaar, zonder veiligheidsnet? Iemand met de juiste – en onmisbare – mix van karaktereigenschappen, vaardigheden en instelling. Bent u een geboren ondernemer? Wel als u de volgende drie signalen bij uzelf herkent.

1. U heeft een neus voor oplossingen

Vaak lossen mensen een probleem pas op als ze echt geen andere keuze hebben. Ze willen dat alles vlot en gesmeerd verloopt. Tegenslag is hun grootste nachtmerrie. Bij u niet? Dan schuilt er misschien een ondernemer in u. Want die leeft pas op als hij moeilijkheden overwint of uitvist hoe iets beter kan. 

Bent u creatief en denkt u out of the box? Dan vindt u gemakkelijker oplossingen waaraan anderen niet denken. Of bent u eerder kritisch? Dan neemt u alle details van een probleem onder de loep en legt u snel verbanden. Zo duikt er ook altijd een – ook creatieve – oplossing op. Dat is precies wat u als ondernemer doet: u verlost mensen van hun probleem via een dienst of een product.

2. U weet wie u bent en wat u wilt

Of u nu van nul begint of voortbouwt op een bestaand bedrijf, u heeft bepaalde vaardigheden, middelen en connecties nodig. Weet u precies waarvoor u staat en wat uw sterktes en zwaktes zijn? Ideaal! Twijfelt u? Onthoud: u hoeft niet overal in uit te blinken. Werk samen met anderen die uw minder sterke kanten aanvullen. Zorg er wel voor dat uw bedrijfsidee in lijn ligt met úw sterktes. Anders maakt u het u onnodig moeilijk en is de kans groot dat u opgeeft. Dat zou zonde zijn.

Toch zijn er bepaalde eigenschappen die onmisbaar zijn in het ondernemerslandschap. Bent u vastberaden, hebt u zelfvertrouwen en neemt u graag beslissingen? Dan is de kans groot dat u de ideale ondernemer bent.

3. U springt graag in het diepe

Zelf beslissingen nemen, uw uren kiezen en bepalen in welke richting uw bedrijf opgaat, klinkt misschien bevrijdend. Toch geeft u voor die flexibiliteit uw felbegeerde stabiliteit op. Uw beslissingen bepalen het succes van uw onderneming. De enorme druk triggert meer stress dan toen u werknemer was. 

Neemt u die risico’s en onzekerheden er graag bij? Gelukkig, want die zijn onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap. Hoewel u misschien bang bent of ergens tegenop ziet, gaat u er toch voor. Ondernemer worden is op zich al een enorme sprong uit uw comfortzone, zonder garantie op succes. 

Ga ervoor

Herkent u die signalen bij uzelf? Waar wacht u dan nog op?
Wij helpen u graag verder bij de opstart van uw eigen zaak!

Levie Van Laeken
Segment Manager Ondernemers

Levie is Segment Manager voor het segment Ondernemers bij Securex. Ze is verantwoordelijk voor het naar buiten brengen van al onze diensten voor ondernemers. Daarnaast is ze continu bezig met het zoeken van nieuwe manieren die het leven van onze ondernemers kunnen vergemakkelijken. Haar doel? Onze (toekomstige) ondernemers zo goed mogelijk inspireren en motiveren over het ondernemerschap en hen zo optimaal mogelijk te informeren over onze dienstverlening. Voordien was Levie aan de slag als consultant in Sales & Marketing en richtte ze zelf enkele ondernemingen in bijberoep op. Haar motto? “Dream it, wish, do it!”.

Wij helpen u graag verder bij de opstart van uw eigen zaak!

Dit zou u ook kunnen interesseren: