Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Maaltijdcheques: praktische vragen

Mogen maaltijdcheques met een maaltijd in een bedrijfsrestaurant gecumuleerd worden?

Om een correct antwoord te geven op deze vraag moet een onderscheid gemaakt worden tussen twee hypotheses. In de eerste hypothese serveert het bedrijfsrestaurant maaltijden beneden de kostprijs, terwijl in de tweede hypothese de maaltijden in het bedrijfsrestaurant minstens aan de kostprijs verkocht worden.

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2024

Definities

Onder een normale maaltijd wordt verstaan, een geheel dat samengesteld is uit een soep of een licht voorgerecht, een warm hoofdgerecht, een dessert en een drank.  Het mag dus niet gaan om een tussendoortje.

Onder kostprijs van een maaltijd moet worden verstaan, de totale prijs die de maaltijd aan de werkgever kost (ingrediënten, lonen,...).

Belang van de werkgeverstussenkomst in de maaltijdcheque

De RSZ en de fiscus gaan ervan uit dat een maaltijd minstens aan kostprijs wordt verkocht, als de prijs die aangerekend wordt in het bedrijfsrestaurant niet lager ligt dan de werkgeverstussenkomst in de maaltijdcheques in de betreffende onderneming. Worden er in de onderneming maaltijdcheques van verschillende waarde toegekend, dan moet rekening gehouden worden met het hoogste bedrag van de werkgeverstussenkomst. Ter herinnering, de werkgeverstussenkomst is maximaal gelijk aan 6,91 euro.

Ligt de prijs van de maaltijd in het bedrijfsrestaurant daarentegen wel lager dan de werkgeverstussenkomst in de maaltijdcheque, dan zal de werkgever moeten kunnen bewijzen dat de maaltijd minstens aan kostprijs wordt verkocht.

Maaltijden beneden kostprijs

De maaltijdcheques worden als loon beschouwd voor de dagen waarop de werknemer een normale maaltijd in een bedrijfsrestaurant geniet aan een lagere prijs dan de kostprijs. Deze regel geldt echter niet als de werknemer zijn maaltijdcheques volledig gebruikt voor het verkrijgen van die goedkope maaltijd. Dat wil zeggen dat het verschil tussen de prijs van de maaltijd en de waarde van de maaltijdcheque niet aan de werknemer wordt terugbetaald.

Maaltijd gelijk aan of hoger dan kostprijs

Indien de prijs van de opgediende maaltijd in het bedrijfsrestaurant minstens gelijk is aan de kostprijs, dan is een cumul tussen de maaltijdcheques en een bedrijfsrestaurant perfect mogelijk. De werknemer heeft dan immers geen dubbel voordeel. De werknemer heeft de keuze om de maaltijden in het bedrijfsrestaurant gewoon met geld te betalen of er een maaltijdcheque voor te gebruiken. Indien de prijs van de maaltijd lager ligt dan de nominale waarde van de maaltijdcheque mag de werknemer ook geld terugkrijgen. Die laatste situatie moet wel uitzonderlijk blijven. Het is immers niet de bedoeling dat er systematisch een deel van de werkgeverstussenkomst in de maaltijdcheque in geld wordt teruggeven aan de werknemer.

Alle artikelen over Maaltijdcheques: praktische vragen