Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Maaltijdcheques: praktische vragen

Mag men de maaltijdcheques enkel aan bepaalde werknemerscategorieën toekennen?

Ja. De werkgever kan beslissen om de maaltijdcheques wel aan sommige en niet aan andere categorieën van werknemers toe te kennen.

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2024

Zo kan hij een onderscheid maken tussen werknemers met binnendienst en werknemers met buitendienst, gewone werknemers en kaderleden, handelsvertegenwoordigers, leerjongens, …

Hij mag de toekenning van de maaltijdcheques ook onderwerpen aan bepaalde voorwaarden, zoals een zekere anciënniteit of een zekere ervaring bereikt hebben.

Indien de maaltijdcheques via een collectieve arbeidsovereenkomst worden toegekend, moet deze duidelijk vermelden welke werknemerscategorieën recht hebben op de maaltijdcheques.

U moet evenwel opletten voor het discriminatiebeginsel! De werkgever mag geen categorie creëren zonder enige objectieve en redelijke rechtvaardiging. Dat is met name het geval wanneer de categorie rechtstreeks gebaseerd is op het geslacht, het ras, de kleur, de afstamming, de nationale of etnische oorsprong, de seksuele geaardheid, de burgerlijke stand, de geboorte, het fortuin, de leeftijd, de godsdienstige of filosofische overtuiging, de huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een handicap of een fysieke eigenschap.

Alle artikelen over Maaltijdcheques: praktische vragen