Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Wist je dat fitte werknemers beter presteren?

Julie is een energieke vrouw van 36. Ze houdt van lekker en gezond eten, mist nooit haar wekelijkse squashafspraak en is al vijf jaar gestopt met roken. Ze weet dus hoe ze fysiek fit moet blijven. Maar hoe zit het met haar mentale gezondheid? Tijdens de opleiding Mentally Fit leerde ze ook daarvoor zorg te dragen.

Laatst bijgewerkt op 20 augustus 2019 door Eva Vandenheede

“Toen HR voorstelde om de opleiding Mentally Fit te volgen, schrok ik wel even”, vertelt Julie. “Ik ben toch niet depressief of zo? Af en toe gestresseerd misschien. Zoals iedereen, toch? Maar ze stelden me direct gerust: mentale gezondheid is belangrijk voor iedere werknemer. Hoe beter je in je vel zit, hoe beter je presteert. Zo eenvoudig is het.” 

Nieuw perspectief

Het Mentally Fit-traject telt zes sessies van een halve dag. Julie was onder de indruk van de diversiteit van de opleiding: “De perfecte mix van wetenschappelijke inzichten en praktische tips. Voor sommigen was het een wake-upcall over het belang van gezonde voeding en beweging voor hun mentale fitheid. Anderen hadden baat bij de ontspanningstechnieken of leerden door de spiegeloefening om wat meer begrip op te brengen voor “irritante” collega’s, “agressieve” klanten of “moeilijke” leveranciers.” 

Julies eigen eyeopener was het maken van een focusbord: “Zo werd ik gedwongen om na te denken over wat écht belangrijk is voor mij. Dat biedt perspectief en mentale rust. Bovendien ontdekte ik een totaal nieuwe kant van mezelf: dat ik veel creatiever ben dan ik dacht. Dat wil ik zeker uitspelen in mijn werk.” 

Sfeer van vertrouwen

Wat haar het meest is bijgebleven van de sessies? “De positieve sfeer. Zowel van de trainers als onderling tussen de cursisten was er heel wat vertrouwen. En dat is nodig om jezelf kwetsbaar op te stellen en zelfinzicht op te doen. De boeiende oefeningen hielden de vaart erin en iedereen werd aangemoedigd om zelf input te geven.” 

Julie keerde met hernieuwde energie terug naar haar werkplek: “Ik heb geleerd om bewust bezig te zijn met mijn mentale gezondheid. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik stresssignalen veel sneller herken en tijdig bijstuur – bijvoorbeeld met een relaxatie-oefening. Het persoonlijke actieplan dat ik na de opleiding meekreeg, ligt in de bovenste schuif van mijn bureau!” 

Eva Vandenheede
Health & Safety Senior Consultant

Eva Vandenheede werkt als consultant Duurzame Inzetbaarheid projecten uit bij klanten die gericht zijn  op het langer inzetbaar maken van medewerkers, dit meer specifiek door in te spelen op de fysieke en  mentale gezondheid van medewerkers. Eva is gedreven door alles wat een invloed heeft op het welzijn  van medewerkers en is zowel in haar job als daarbuiten heel actief rond gezondheid. Zij heeft zelf een passie voor lopen en gezonde voeding en volgde al vele opleidingen rond mentale gezondheid. Deze  passie deelt zij met klanten die willen werken rond duurzame inzetbaarheid. 

Dit zou je ook kunnen interesseren