Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

2020: het jaar van de "Zwarte zwaan"

Een paar jaar geleden las ik The Black Swan van NN. Taleb. Daarin omschrijft hij het fenomeen van het plots uit het niets opduiken van een zwarte zwaan die de gevestigde orde compleet onderuit haalt. “Ons brein is een wonderlijke verklaringsmachine die van bijna alles een logisch geheel kan maken en voor bijna alles een verklaring kan bedenken, maar niet in staat is te accepteren dat zaken onvoorspelbaar zijn, dixit Pr. Marc Buelens.

Laatst bijgewerkt op 3 april 2020 door Frank Vander Sijpe
"Met "zwarte zwaan" wordt in de economische wetenschap een onverwachte gebeurtenis aangeduid die niemand van tevoren heeft zien aankomen. Een dergelijke gebeurtenis ontwricht alle bestaande economische modellen en kan zeer schadelijk voor de welvaart zijn. De paradox is wel dat het vroegtijdig opsporen van zwarte zwanen als het summum van risicobeheersing wordt gezien. "
(Wikipédia)

Vandaag luistert onze zwarte zwaan wereldwijd naar de naam COVID-19 of - leuker klinkend maar even dodelijk - Corona. De maatregelen die in de hele wereld genomen worden zijn ongezien en neigen naar een soort staat van beleg die enkel te vergelijken valt met wat er plaatsvond tijdens de voorbije wereldoorlogen. Mensen gaan aan het hamsteren vanuit een collectieve angstgedachte dat er straks wel eens een voedseltekort zou kunnen dreigen, en de beurzen kennen een ongeziene crash.

Animal spirits

Het emotionele en instinctieve gedrag van de mens neemt de bovenhand. Een revival van wat reeds in de jaren ’30 werd omschreven als Animal Spirits. Ons feilbare denken (Kahneman) faalt andermaal. De economische activiteit wordt teruggebracht tot zijn noodzakelijke essentie. En alle thema’s die in de voorbije maanden nog furore maakten in de media (zoals de klimaatbeweging, het optrekken van de activiteitsgraad van de werkende bevolking, de onmogelijke regeringsvorming), worden vandaag bedolven onder een niets aflatende lavastroom van  onheilspellende en sombere berichten rond de evolutie van “het virus”.

Datgene wat ons zo dierbaar is, de vrijheid om te staan en zijn waar we willen, om te reizen, om te winkelen, om onze dierbaren te bezoeken, om naar de bioscoop te gaan, of gewoon eens op café te gaan, worden plots voor op non-actief gezet. Zelfs werken wordt hier en daar onmogelijk. We worden geacht binnen te blijven en alle verplaatsingen tot het strikt noodzakelijke te beperken. We noemen het dan wel  geen lock down, het lijkt er in elk geval meer en meer op.

Veerkracht

In deze op het eerste zicht sombere tijden dreigen we onze veerkracht te verliezen en vanuit een soort tunnelvisie teveel te focussen op de negatieve gevolgen van deze situatie. Voor mezelf tracht ik regelmatig stil te staan bij de positieve gevolgen van dit alles. En die zijn er.

Zo lijk ik moeiteloos dagelijks aan mijn 10.000 stappen te komen door de drie korte wandelingen die ik mezelf opleg (‘s morgens, ‘s middags, en ’s avonds, enkel in gezelschap van mijn viervoeter, die dit ook bijzonder op prijs stelt). Ik eet ook een stuk gezonder en op meer regelmatige tijdstippen dan tijdens de wekelijkse rat race tegen de tijd,  die mij regelmatig dwong tot fast food of in elk geval eten zonder erbij na te denken. En tenslotte is er elke avond voor het afsluiten van de dag ruimte voor wat quality time: in plaats van het laatste uur van de dag in de file te staan, is er tijd voor een aperitiefje voor het avondeten (weldra in de tuin?).

Opportuniteiten

Uiteraard ben ik niet naïef: de onaangename kanten van de huidige situatie zijn wel degelijke aanwezig. Maar laat ons er niet op blind staren en op zoek gaan naar opportuniteiten en kansen om ook lichtpunten te zien in deze situatie. Daar engageren wij ons in elk geval voor vanuit Securex in de komende weken. Volg ons op de sociale media en ontdek met ons een aantal kansen om deze crisis vanuit een ander perspectief te bekijken. Alvast veel succes!

Readings : 

Nassim Nicholas Taleb, The Black Swan, 2008

George Akerlof & Robert Shiller, Animal Spirits, 2009

Daniel Kahneman, Thinking Fast, Thinking Slow, 2012

Frank Vander Sijpe
Director HR Trends & Insights Securex

Frank Vander Sijpe is op vandaag actief als Director HR Trends & Insights binnen het team van Marketing Intelligence & Innovation. Hij volgt van nabij een aantal evoluties en trends op de arbeidsmarkt, en de impact ervan op het mensbeleid in organisaties. Het gaat onder andere over thema’s als absenteïsme, stress, personeelsverloop, motivatie en hybride werken. Hij is coauteur van de boeken “Mijn werk maatwerk” en “Personaliseren van werk, mythes en feiten” die handelen over hoe als KMO omgaan met de uitdagingen op de arbeidsmarkt van vandaag.

Dit zou je ook kunnen interesseren