Menu
Blog Ondernemers

Waarom een bedrijf starten tijdens de crisis een goed idee is

Ondernemen tijdens covid: het kan
Ondernemers | 11 november 2020 | Geschreven door Levie Van Laeken

De gezondheidscrisis is voor ons allemaal een moment van bezinning. In deze periode uw eigen baas worden en een bedrijf uit de grond stampen biedt kansen op economische ontwikkeling en persoonlijke ontplooiing.

Waarom een bedrijf starten tijdens de crisis een goed idee is
Hoewel de coronacrisis de economie van ons land beslist afremt, blijft het ondernemersvirus nog altijd veel Belgen besmetten. Volgens gegevens van de Vlaamse en Brusselse overheid hebben meer dan 11 000 personen een eigen zaak gestart op het hoogtepunt van de eerste golf, in maart, april en mei 2020. Dat is evenveel als in de lente van 2019.

Waarom blijft het ook in een crisisperiode zo aantrekkelijk om uw eigen bedrijf te starten? Dat ligt vooral aan de volgende 5 redenen.

1. OpportuniteitElke crisis schept kansen om te ondernemen. Terwijl sommige sectoren ernstig lijden onder de lockdown, onder andere de horeca,  de fitnesszalen en alle diensten die als niet-essentieel worden beschouwd, zijn er ook activiteiten die net nu bloeien als nooit tevoren: logistiek, lokale bevoorrading in de korte keten, informatica, webontwikkeling, … Wie in een van deze “crisissectoren” een bedrijf opricht, creëert momenteel voor zichzelf vrijwel zeker mooie ontwikkelingskansen.

2. EenvoudSinds de hervorming van het Wetboek van Vennootschappen in 2019 is het in België eenvoudiger dan ooit om een bedrijf op te richten en ondernemer te worden. Dankzij de elektronische handtekening kunt u alle stappen nu bovendien online zetten, van uw KBO- en BTW-inschrijving tot het ondertekenen van de akte bij de notaris.

3. Zinvol werkWe beleven moeilijke tijden en veel mensen zijn onzeker over hun toekomst, twijfelen aan hun loopbaan en vragen zich af wat hen motiveert om elke ochtend op te staan. Deze reactie is volkomen normaal en terecht. Soms luidt de conclusie dat u uw beroepsleven beter een heel andere richting uitstuurt, om zinvol werk te verrichten en eindelijk te doen wat u echt boeit. Het ondernemerschap kan dan de oplossing bieden. Als u uw eigen activiteit of bedrijf creëert, weet u voor wie en waarom u elke dag werkt. Deze crisis kan een kantelpunt in uw leven worden.
Misschien voelt u het kriebelen om als freelancer aan de slag te gaan? Start2Freelance is dan echt iets voor u.

4. VrijheidUw eigen baas worden brengt een aantal verplichtingen met zich mee, maar biedt ook veel vrijheid. Ten slotte hoeft u alleen maar aan uzelf rekenschap af te leggen. U organiseert uw werk zoals u wilt, op voorwaarde dat uw projecten uiteindelijk gestalte krijgen en u voldoende inkomsten haalt uit uw activiteiten. Flexibiliteit is trouwens een belangrijke kwaliteit als u een bedrijf creëert in een crisisperiode.

5. U staat er niet alleen voorZelfstandige worden is absoluut geen recept voor eenzaamheid. U doet er goed aan om u vanaf de start van uw activiteiten te omringen met de juiste personen. In elke fase van uw project kunnen zij u helpen en tips geven. Bij Securex staan adviseurs voor u klaar, met informatie en advies bij elke stap die u zet. Zij vertellen u bijvoorbeeld graag meer over subsidies, startpremies en ondersteuning van beginnende ondernemers.


Er kunnen veel goede redenen zijn om zelfs in deze gezondheidscrisis uw eigen werkgelegenheid te creëren. Op ikstartmijnzaak.be geeft Securex u een overzicht van alle informatie en adviezen die u nodig hebt om van uw project een succes te maken.