Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Tijdig aansluiten als zelfstandige: geef jezelf een boost, geen boete!

Wanneer u aan de slag wilt gaan als zelfstandige zijn een aantal stappen onvermijdelijk. De aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds voordat u met uw bedrijf start, bijvoorbeeld. Die aansluiting is sinds kort verplicht en zorgt ervoor dat u een beroep kunt doen op bepaalde voordelen.

Laatst bijgewerkt op 12 januari 2017 door Frederik Dhont

Wellicht hoorde je ooit over de derde wet van Newton, oftewel de “wet van actie en reactie”. Daarin beschreef de 17de-eeuwse allround wetenschapper Isaac Newton hoe elke actie gepaard gaat met een omgekeerde reactie van gelijke sterkte.

Een nieuwere wet, waar je wellicht nog niet van hoorde, is de Programmawet van 1 juli 2016 van de Belgische wetgever. Eén van de zwaartepunten van deze – eerder juridische dan fysische – wet is de strijd tegen sociale fraude. En ook hier draait alles om actie en reactie, namelijk in de vorm van een tijdige aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds versus een administratieve geldboete.

Actie: sluit tijdig aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Stel, een willekeurig persoon – laten we hem Isaac noemen – beslist vandaag om appelbomen te verkopen als zelfstandige. Die beslissing, of die verkoop, geeft hem op zichzelf geen recht op bescherming tegen sociale risico’s. Daarvoor moet hij zich eerst aansluiten als zelfstandige bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Securex Integrity. Pas dan kan je (als zelfstandige in hoofdberoep) aanspraak maken op o.a. kinderbijslag, tussenkomst bij ziektekosten en arbeidsongeschiktheid, overbruggingsrecht, pensioen en moederschapshulp (in het onwaarschijnlijke geval dat Isaac moeder wordt).

Die sociale bescherming is zodanig belangrijk dat aansluiten bij een fonds wettelijk verplicht is. Sinds 1 juli 2016 moet dit gebeuren vóór het begin van jouw activiteit. Sluit je niet of niet tijdig aan, dan loopt de sociale zekerheid bijdragen mis omdat je “in het zwart” werkt. En jijzelf riskeert sancties.

Reactie: administratieve boete

Om te beginnen kan de sociale inspectie administratieve geldboetes opleggen, gaande van € 500 tot € 2.000. Stel nu dat de inspectie ‘s ochtends vaststelt dat je werkt als zelfstandige zonder aangesloten te zijn bij een sociaal verzekeringsfonds. Dan kan je een boete krijgen, ook al verklaar je dat je pas die dag gestart bent en dat je jou die namiddag ging aansluiten. Sinds 1 juli 2016 moet je immers aansluiten vóór het begin van jouw activiteit. Je merkt meteen waarom sociale inspecteurs nu efficiënter zwartwerk kunnen sanctioneren.

En zelfs als je correct aangesloten bent, mag je enkel de zelfstandige activiteiten beoefenen die je hebt meegedeeld aan de Kruispuntbank Ondernemingen (KBO). Leef je dit niet na, of ben je helemaal níet ingeschreven in de KBO, dan kunnen er strafrechtelijke boetes zwaaien tussen € 26 en € 10.000…

Beter een boost dan een boete

Onze vriend Isaac laat zich gelukkig goed informeren. Hij werd tijdig aangesloten als zelfstandige en vernam zelfs dat hij daarom recht had op betalingsuitstel van sociale bijdragen voor zijn eerste twee kwartalen. Hij kan nu met de glimlach elke inspecteur ontvangen (of hij hen zelfgekweekte appels mag aanbieden, is iets voor een aparte blog…).

Frederik Dhont
Juridisch schrijver en spreker

Frederik is juridisch schrijver en spreker bij Securex sinds november 2019. Zijn missie? Glashelder uitleggen aan bedrijfsleiders wat de dagelijkse stroom van sociale wetten voor hen betekent. Daarvoor was hij drie jaar lang juridisch adviseur voor startende en gevestigde ondernemers.

Frederik haalde een master in de rechten aan de UGent, met een specialisatie in sociaal recht aan de Université Libre de Bruxelles. Hij voltooide ook een postgraduaat Digital Content & Journalism aan Arteveldehogeschool.

In zijn vrije tijd is hij poppianist en speelt hij keytar in de jaren ’80 tributeband Radio Spandex.