Login
Service Contact Lex4You
Login

Rekruteren zonder HR-manager? Het kan, met deze tips!

Uw onderneming groeit, de werkdruk stijgt. Hoog tijd om een eerste werknemer aan te werven. 

Laatst bijgewerkt op 24 mei 2018 door Luc De Pauw
Ons dossier 'Uw eerste werknemer aanwerven'

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. U bent immers niet dé specialist in HR. En de kans dat talentvolle kandidaten spontaan bij u aankloppen, is eerder klein. U moet dus zelf op zoek gaan. Gelukkig bestaan er verschillende kanalen om nieuwe werknemers te vinden.

Meer info? Download onze gratis e-books

First things first: de voorbereiding

Kijk eerst even naar de financiële gezondheid van uw onderneming. Kan ze die meerkost aan? Een werknemer brengt immers een kost met zich mee die u moet overwegen. Een goed gesprek met uw financieel adviseur is dus geen overbodige luxe.

Denk ook na over de inhoud van de vacature:

  • Welk taken horen bij de functie?
  • Verwacht u een bepaald diploma?
  • Is ervaring noodzakelijk?
  • Hoe zal de verloning eruitzien?

Deze informatie is een belangrijke leidraad tijdens uw zoektocht naar nieuwe werknemers. Uw toekomstig sociaal secretariaat kan u hier zeker bij adviseren.

Zo vindt u talent

Goede kandidaten vinden, is niet eenvoudig. Maar met deze tips heeft u alvast een voorsprong op de concurrentie.

1. Contacteer scholen

Scholen zijn de bron van alle talent. Dat maakt ze een interessant doelwit voor uw rekruteringsactiviteiten. Vrijwel alle middelbare scholen, hogescholen en universiteiten hebben een programma waarbij vacatures onder studenten worden verspreid. En omdat deze schoolverlaters nog geen werkervaring hebben, kunt u hen meteen de juiste processen aanleren.

2. Kijk op sociale media

In de 21e eeuw kunnen we niet naast sociale media. Deze netwerken zijn ideaal om met vrienden af te spreken, te ontspannen en … nieuwe werknemers te vinden. Linkedin is hét kanaal bij uitstek. Maar ook op Facebook en Twitter vindt u misschien wel iemand die uw team wil vervoegen. Aarzel dus niet om uw kennissen te vragen de vacature te delen.

3. Bezoek vacaturesites

Vacaturesites zijn zeker een bezoekje waard. U bereikt er snel en eenvoudig honderden potentiële werknemers mee. Houdt u van een actievere aanpak? Sommige websites bieden de mogelijkheid om zelf door een profielendatabase te bladeren. Op basis van bepaalde parameters komt u direct bij de juiste kandidaat terecht.

4. Maak gebruik van een HR coach

Een HR coach begeleidt u tijdens de zoektocht naar nieuwe teamleden. De ervaring van deze specialist is cruciaal om sterk personeel aan te trekken. Hij/zij helpt u bij het opstellen van een vacature, de selectie van promotiekanalen en veel meer.

5. Stap naar rekruteringsbureaus

Wie geen tijd heeft om zelf vacatures te posten en sociale media af te speuren, kan een rekruteringsbureau inschakelen. Professionele headhunters doen al het werk. En ondertussen houdt u zich bezig met andere zaken. Simpel, toch?

Luc De Pauw
Director Business Solutions du Secrétariat social

Luc De Pauw is Director Business Solutions Sociaal Secretariaat bij Securex. Hij staat in voor de ontwikkeling van alle tools voor het Sociaal Secretariaat, zowel die voor onze klanten als die voor intern gebruik. Gedreven door functionele en technologische evoluties staat hij met zijn afdeling in voor de uitwerkingen van de verschillende aangeboden tools waarbij nieuwe technologieën de nodige plaats vinden om maximaal aan de behoeften van onze klanten tegemoet te komen.