Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Hoe optimaliseert u uw dagen?

De zomervakantie is helemaal achter de rug. De sprint voor het najaar komt nu helemaal op gang.De projecten worden afgerond objectieven even scherp gesteld en budgetten voor het nieuwe jaar opgesteld.

Geplaatst op 11 oktober 2018

Money time! Zonder te spreken van de geplande beoordelingsgesprekken. Vanaf september blijven er ongeveer 16 weken, 80 werkdagen, 640 potentieel productieve uren over. 

Waar vinden we nog de nodige tijd voor meer productiviteit, meer bruto binnenlands product? Het probleem met tijd is dat u het niet kan vermenigvuldigen. Iedereen heeft er evenveel.

Hoe verhoogt u dit najaar uw productiviteit?

Kent u wetten die uw efficiëntie scherper stellen? Hierbij alvast 5 opties:

Wet van Illich of de ‘Wet van afnemend rendement’

Op een bepaald moment wordt u minder productief. En dus contraproductief. Ken uw limieten en weet wanneer u toe bent aan herbronning. 50 minuten opperste concentratie is best hard. U bent in de gevaarzone na 90 minuten. Haal dan een frisse hap lucht. Het herbront. Briljante geesten kregen hun beste invallen tijdens een lange wandeling. Een lange wandeling rekt de tijd uit.

Wet van Pareto ‘20% zorgt voor 80%’

Er kruipt veel tijd in zaken die nauwelijks rendement geven. Focus u daarom op essentiële zaken. Concentreer u op uw prioriteiten en schik uw tijdschema daarnaar. 80% van de middelen gaat naar zaken die 20% resultaat opleveren. Pareto draait het om en focust op die 20% investering voor 80% resultaat.

En kent u de matrix van Eisenhower al?

U analyseert uw prioriteiten en deelt taken in volgens dringendheid (deadlines) en belang (waardecreatie). Planning is essentieel.

Stel uzelf de vraag: Voldoet het aan mijn verwachtingen & doelstellingen of voldoet het aan de verwachtingen van anderen? Delegeer onbelangrijke taken. Dringende & belangrijke taken zijn prioriteit en doet u meteen. Een opportuniteit kan ieder moment opduiken.

Vermijd om te veel tijd te besteden aan dringende taken zonder voldoende tijd vrij te maken voor belangrijke, minder dringende taken. Voor uw focus op de lange termijn is uw tijdsbesteding cruciaal. Wat onbelangrijk en niet dringend is, dumpt u best meteen.

Maar bovenal: doe een job die u arbeidsvreugde geeft. U komt dan in een flow terecht waardoor u de uren niet meer telt en dus hard werken niet eens meer zo aanvoelt.

Wet van Laborit over ‘Uitstelgedrag’

De mens vlucht van nature voor stress en zoekt een zo comfortabel mogelijke situatie. En zo komt het bijvoorbeeld dat we saaie taken uitstellen. Op zoek naar de weg van de minste weerstand. Dit kost u eigenlijk meer energie als u de taken uiteindelijk toch moet doen. Begin met de zwaarste taak en splitst ze op in kleine concrete stappen.

Wet van Carlson ‘First time right’

Uw taak in één keer uitvoeren neemt minder tijd in beslag dan telkens een stukje af te werken. Clusteren en verdelen in batches is de boodschap. En bovenal: zeg opgewekt ‘NEE’ tegen onderbrekingen in uw primetime. Of zonder u af. Vergeet multitasking. Het duurt langer, kost meer energie en u maakt meer fouten. Schakel die elektronische pop-ups uit. Behalve voor de afspraak met uzelf. Na een storing heeft u meer dan 3 minuten nodig om opnieuw geconcentreerd te kunnen werken.

Als u enkele van de gelezen tips toepast, optimaliseert u uw tijdsbesteding én bijgevolg uw inkomen. Maar het is zeer waarschijnlijk dat als u erin slaagt om productiever te worden, u meer geld zal verdienen. Maar het kan dat u uiteindelijk toch niet genoeg tijd vindt om het uit te geven. 

Lees dan opnieuw de matrix van Eisenhouwer.