Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Hoe als freelancer uw zelfvertrouwen opkrikken? [deel 2]

Zoals ik al zei in deel 1 van dit artikel kostte het me veel tijd en vertrouwen om de sprong te maken en van medewerker naar freelancer te gaan.

Laatst bijgewerkt op 5 juni 2020 door Jenny Bjorklof

In deel 1 gebruikte ik de citaten en uitspraken als leidraad om de overgang te vergemakkelijken. In deel 2 vertel ik hoe de omgang met mentoren, coaches en andere freelancers is verbeterd door het vertrouwen dat ik als freelancer heb. En ook hoe andere mensen mij en mijn keuzes beïnvloeden.


Investeer in uw imago

Zet uw beste beentje voor bij klanten. En creëer een professionele uitstraling in uw online profielen, digitale middelen en andere bedrijfsmaterialen. Hoewel ik geen designer ben, ontwierp ik eerst alles zelf. Dat viel al bij al nog mee. Daarna huurde ik een professionele designer in en iemand die mij adviseerde over kledingkeuze. Resultaat: mijn zelfvertrouwen schoot de hoogte in!


Omring u met gelijkgestemden

Deel uitmaken van een community en ‘lotgenoten’ leren kennen, zorgt voor gemoedsrust. Daarom richtte ik de Freelancers in Belgium-community op – een hele geruststelling.


Bouw een netwerk op

Een netwerk heeft dezelfde voordelen als een community, maar een andere doelgroep. Omring u met klanten, partners en experten om van hen te leren, en ondersteuning en referenties te krijgen.


Schakel een coach in

Dankzij mijn coach maak ik tijd vrij om te bezinnen over de toekomst van mijn bedrijf, en blijf ik op schema om mijn doelstellingen te behalen. Mijn coach helpt me om te focussen op wat ertoe doet en wat mij vooruithelpt. Twijfels en onzekerheid? Nee, die horen daar niet bij.

Beroep doen op een coach? Lees dan zeker ook deze blog.

Vind een mentor

Een mentor helpt u om fouten te vermijden. Uw netwerk uit te breiden. En inzichten te bieden in uw beroep die niet voor het grijpen liggen. Ik werkte twee jaar als virtuele assistent voor een start-upinvesteerder. Die man was meer mentor dan opdrachtgever. Hij leerde mij de kneepjes van zakendoen en technologie in het algemeen, en marketing in het bijzonder. 

Stel u bescheiden op en vraag advies aan ervaren rotten. Ze vinden het doorgaans fijn om hun kennis te delen met beginners en om jongeren te helpen. Wat zij ervoor in ruil krijgen? Frisse ideeën die niet in het keurslijf van oude gewoontes zitten.

Zij die erom geven, doen er niet toe. Zij die ertoe doen, geven er niet om.
Dr. Seuss

Als u zich druk maakt om wat anderen denken, smelt uw zelfvertrouwen. Daarom denk ik vaak aan het citaat van Dr. Seuss. Een deelnemer aan een LinkedIn-training vroeg of ik mensen met ‘meneer’ aanspreek in berichten, en of ze beledigd zijn als ik dat niet doe. Mijn antwoord: als ik daarmee op iemands tenen trap, is het wellicht iemand met wie ik geen zaken wil doen.


Zet uw ego aan de kant

Telkens ik een presentatie geef of iets publiceer, draait de inhoud om mijn publiek. Mijn doelstelling is om het publiek van dienst te zijn, niet om zelf beoordeeld te worden.


Tot slot: smijt u volledig

Ik vind dat iedereen zich 100 procent moet inzetten. Delen, leren, groeien en alles uit het leven halen wat erin zit. Dat betekent dat u af en toe uit uw vertrouwde bubbel moet treden. Ik zie dat zelfs als mijn plicht. Daardoor richt ik mij minder op eventuele onzekerheden en meer op hoe ik mijn uiterste best kan doen. Ik behoor graag tot de 2 procent.


Overweegt u om freelancer te worden? Krijg hulp via Start to freelance van Securex.
Uw eigen zaak starten, brengt allerlei uitdagingen en vragen met zich mee. Van uw sociale status en verloning tot ziekte, kosten, noem maar op.
Via Start to freelance krijgt u een antwoord op uw vragen en geniet u begeleiding doorheen het hele proces.

Boek nu uw videochat in voor meer info
Jenny Bjorklof

Ik ben een ‘super-connector’. Ik hou ervan  de juiste mensen en de juiste kennis te verbinden  om zo mensen vooruit te helpen. Ik ben de community manager van de snel groeiende Facebookgroep Freelancers in België 

Ik ben ook erg actief op LinkedIn en ik bied trainingen aan om dit netwerk optimaal te gebruiken.

Oorspronkelijk kom ik uit  Finland, maar meer dan 10 jaar geleden verhuisde ik naar Gent.

Dit zou u ook kunnen interesseren