Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Hoe als freelancer uw zelfvertrouwen opkrikken? [deel 1]

De sprong van werknemer naar freelancer vergde veel tijd en zelfvertrouwen. Ontdek welke citaten en uitdrukkingen de landing verzachtten en mij op weg hielpen.

Laatst bijgewerkt op 2 juni 2020 door Jenny Bjorklof

Ze bewijzen trouwens nog altijd hun dienst als ik uit mijn comfortzone moet treden. Bijvoorbeeld om over grote projecten te onderhandelen, presentaties te geven of op beeld te verschijnen. En ook als ik nieuwe dingen leer en toepas of mijn creaties publiceer.


Heb nooit spijt

Ik wou altijd al mijn eigen bedrijf hebben. Sterven zonder de kans te wagen? Dat boezemde mij meer angst in dan zelfstandige worden.


Voorzie in een plan B

Stel dat het niet lukte. Dan kon ik gewoon terugkeren naar mijn vroegere situatie. Ik begon ook nooit aan iets nieuws zonder een goed back-upplan. Toen ik voor het eerst naar het buitenland verhuisde, hoefde ik mijn job niet op te zeggen. Ik slaagde erin om zes maanden onbetaald verlof te krijgen.


Aanvaard dat ongemak bij verandering hoort

Door onzekerheid toe te laten, wordt een uitdaging veeleer spannend dan zenuwslopend. Daarom beschouw ik ongemak als een teken van groei. Het besef dat u iets belangrijks onderneemt. Hoe vaker ik dat doe, hoe groter mijn comfortzone.


Verwacht het onverwachte

Valt een probleem op te lossen of bevindt u zich in een situatie waaraan u iets kunt doen? Maak u dan geen zorgen. Kunt u een probleem niet oplossen? Dan heeft piekeren ook geen zin. U zorgen maken brengt nooit iets op.
De Dalai Lama

Ik wou ooit een conferentie annuleren uit angst voor wat er allemaal fout kon gaan. Door mezelf af te vragen wat mijn zorgen kon wegnemen, begon ik hulp te vragen. Dingen die beheersbaar waren, bereidde ik grondig voor. Voor een resem onvoorziene scenario’s, maakte ik een plan B.

Over filosofie lezen helpt ook.


Als ik dat kan, dan kan ik alles!

Telkens ik mij onzeker voel, denk ik terug aan een anekdote. Ik was net naar Ierland verhuisd en moest er leren rijden … aan de linkerkant van de weg. Tijdens een rit naar het stadscentrum, moest ik een groot rondpunt met meerdere baanvakken trotseren. Na wat rijlessen met mijn neef, geraakte ik zonder brokken en boetes voorbij dat rondpunt.
Vandaar: “Als ik dát kon, kan ik alles aan.”

TIP!

Vraag na elke opdracht referenties en publiceer ze op uw LinkedIn-pagina. Fijn om te herlezen als uw zelfvertrouwen op een laag pitje staat, en een uitstekend bewijs van uw kunnen.

Ga sporten

Sporten helpt op twee manieren om uw zelfvertrouwen te boosten. U merkt snel vooruitgang. Daardoor versterkt u het gevoel dat uw doelstellingen haalbaar zijn. Dat vertaalt zich veelal ook naar andere domeinen – privé en professioneel (zie: Als ik dat kan, dan kan ik alles). Bovendien geeft sporten u een goed gevoel. U wordt fitter en ziet er beter uit. Allemaal nuttig om freelance-uitdagingen het hoofd te bieden.


Leer uit uw fouten

Zet niet te veel druk op de ketel. Probeert u iets nieuws uit en lukt het niet meteen? Maak er geen drama van. Doe in het vervolg gewoon beter uw best, of doe iets anders. U heeft het tenminste geprobeerd. Ook ik probeer vaak nieuwe dingen uit op events, zoals speeddaten. Het evenement was uitverkocht, maar de uitvoering liet te wensen over. Er was te weinig tijd en iedereen bleef op zijn plekje staan dralen. Ik trok er lessen uit om het de volgende keer anders en beter aan te pakken.

Een expert is iemand die alle mogelijke fouten heeft gemaakt, binnen een klein vakgebied.
Niels Bohr

De eerste kilometers zijn de moeilijkste.


Hou uw financiën op orde

Zorg voor een buffer om op terug te vallen. En vertrouw niet te veel op één klant of competentie. Want als u wanhopig bent, ebt uw zelfvertrouwen al snel weg. Securex ondersteunt u bij een financieel plan en een geoptimaliseerd loonpakket met de juiste verzekeringen (VAPZ), gewaarborgd inkomen, bedrijfswagen, mobiliteit, enzovoort. Ontdek er hier alles over.


Freelancen kan misschien eenzaam zijn, maar we opereren echter niet in een vacuüm. Er zijn klanten om rekening mee te houden. Er is ondersteuning van coaches, mentoren en collega-freelancers.
In deel 2 van dit artikel zal ik vertellen hoe ik beïnvloed ben door anderen en hoe anderen me ook hielpen bij het opbouwen van vertrouwen als freelancer.

Jenny Bjorklof

Ik ben een ‘super-connector’. Ik hou ervan  de juiste mensen en de juiste kennis te verbinden  om zo mensen vooruit te helpen. Ik ben de community manager van de snel groeiende Facebookgroep Freelancers in België 

Ik ben ook erg actief op LinkedIn en ik bied trainingen aan om dit netwerk optimaal te gebruiken.

Oorspronkelijk kom ik uit  Finland, maar meer dan 10 jaar geleden verhuisde ik naar Gent.

Dit zou u ook kunnen interesseren