Login
Blog Ondernemers

Coronavirus als opportuniteit voor bezinning en persoonlijke ontwikkeling

Ondernemers | 23 april 2020 | Geschreven door Magali De Reu

Nu we het merendeel van onze week thuis doorbrengen, steken negatieve gevoelens sneller de kop op. Zeker nu veel ondernemers zoals u met professionele onzekerheid zitten. Klinkt allemaal herkenbaar? Probeer deze ‘kalmere’ periode dan te beschouwen als een opportuniteit om in uzelf te investeren. 

Coronavirus als opportuniteit voor bezinning en persoonlijke ontwikkeling
We steken u graag een hart onder de riem met enkele concrete tips voor bezinning en persoonlijke ontwikkeling!
 
 1. Geniet van de dingen die u wél nog heeft
 2. Bezin door te mediteren: u kunt het leren!
 3. Waak over uw werk-privébalans
 4. Scherp uw kennis en vaardigheden bij
 5. Blijf bereikbaar voor uw omgeving

1. Geniet van de dingen die u wél nog heeft
Niet alleen zijn er flink wat restricties opgelegd aan onze dagelijkse bezigheid, ook duiken er beroepsmatig enkele hindernissen op. Sommige zelfstandige professionals kampen met laattijdige betalingen, andere worden geconfronteerd met klanten die projecten tijdelijk stopzetten. En zo wordt het misschien wel verleidelijk om u blind te staren op het negatieve. Maar zo belandt u in een vicieuze cirkel van piekeren. Daarom: tracht te genieten van alles wat u wél nog heeft! 

Ja, geluk zit in de kleinste dingen. Of het nu een wandeling door het park, een drankje op je zonovergoten terras of een serie is: probeer ontspannende activiteiten meer dan ooit te waarderen. Het goede nieuws is dat optimisme vergelijkbaar is met een spier, en u zichzelf kunt trainen om positiever in het leven te staan. Moeilijk hoeft dat trouwens niet te zijn. Som elke ochtend drie dingen op waarvoor u dankbaar bent, liefst in de spiegel. Zo creëert u meteen ook extra zelfvertrouwen. 

Is de stress toch te overheersend? Schakel dan eventueel hulp in van buitenaf. Een coach kan u bijvoorbeeld helpen om weer sterker in uw schoenen en positiever in het leven te staan

2. Bezin door te mediteren: u kunt het leren!
Een andere manier om uw geest tot rust te brengen, is mediteren. Daarmee bereikt u meer aandacht voor het moment. Fysieke en mentale stilte. Mindfulness is een meditatievorm, die vooral draait om bewustzijn op een welbepaald moment. 

Sommige mensen denken verkeerdelijk dat meditatie dient om de gedachten onder controle te houden. Niets is minder waar. De kunst bestaat erin om net alle gedachten toe te laten, en zo eventueel verlichting of ontspanning te ervaren. 

Verschillende wereldwijde onderzoeken bewezen al de lichamelijke en geestelijke voordelen van meditatie:
 • Meer focus en productiviteit
 • Minder stress
 • Verbeterde slaap
 • Meer creativiteit 
 • Een goede gemoedstoestand 
Vindt u de drempel om te mediteren te hoog? Laat u dan bijstaan door mobiele applicaties zoals Calm of Headspace: zij begeleiden u stapsgewijs door het hele proces. 

3. Waak over uw werk-privébalans
Nu u - misschien in tegenstelling tot voorheen - voortdurend thuiswerkt, bestaat de kans dat u zich meer geneigd voelt om lange dagen te kloppen. Maar net nu is het minstens zo belangrijk om een gezonde werk-privébalans te handhaven! 

In dit artikel delen we uitvoerig enkele slimme tips & tricks om dat te doen:
 • Een aparte, ergonomische werkruimte
 • Duidelijke afspraken en afgebakende grenzen
 • Voldoende pauze en beweging 
 • Tijd maken voor uzelf 
 • Met een open blik nadenken over de volgende stap in uw zaak 

4. Scherp uw kennis en vaardigheden bij
Zelfontwikkeling kent uiteraard voor ieder een andere invulling. Sommige ondernemers halen bijvoorbeeld plezier uit zelfstudie. Heeft u ook al gezien hoeveel gratis webinars er momenteel in aanbieding zijn? U begrijpt het al: dit is het uitgelezen moment om uw expertise naar een hoger niveau te tillen! 

Netwerkplatform LinkedIn helpt u alvast een handje. Niet alleen kunt u er professionele contacten onderhouden, ook krijgt u gratis toegang tot 16 cursussen. Sommige daarvan geven trouwens tips over het bijsturen van uw onderneming in tijden van coronacrisis. 

Creatieve freelancers slaan dan weer hun slag bij Adobe, die zijn tutorials 97% goedkoper aanbiedt. Bent u een zelfstandig marketeer? Dan is de website van marketingsoftwarebedrijf Moz een echte aanrader! Op Moz Academy kunt u tot en met 31 mei een normaal niet goedkope SEO-cursus nu helemaal gratis volgen. 

5. Blijf bereikbaar voor uw omgeving
Eenzaamheid kan in ‘dit jaar van de zwarte zwaan’  nog meer de kop opsteken, al hoeft thuiswerk geen synoniem te zijn voor sociaal isolement. Ondanks het actuele mantra ‘blijf in uw kot’ doet u er nog steeds goed aan om contact met de buitenwereld te behouden. Met uw familie, vrienden en jawel: ook uw klanten. 

De manier waarop u zich opstelt tijdens een crisissituatie, zal hoe dan ook een impact hebben op toekomstige samenwerkingen en kansen. Probeer bereikbaar te blijven, en communiceer over de mogelijke invloed op lopende projecten en deadlines. Praat ook over jullie wederzijdse verwachtingen, en de mogelijke financiële gevolgen. Zo kunnen jullie elkaar steeds versterken, ook in deze moeilijke periode. 
 

Zit u nog met bepaalde vragen? Heeft u nood aan advies op maat van uw zaak?

Contacteer één van onze experten