Login
Blog Ondernemers

5 gouden regels om gezond te leven als ondernemer

Ondernemers | 12 september 2019 | Geschreven door Sarah De Vos

Gezond eten, voldoende slaap en genoeg bewegen. Het verbetert uw gezondheid, uw productiviteit, uw effectiviteit en uw veerkracht. Doen dus! Of toch niet? 

5 gouden regels om gezond te leven als ondernemer
Uit onderzoek van UNIZO, BrandNewHealth en de KU Leuven blijken ondernemers doorgaans gezonder te leven dan werknemers, maar best onder druk te staan. Zo beïnvloedt een negatieve gemoedstoestand bij 1 op 3 ondernemers hun functioneren, zowel op vlak van relaties, werk, slaap, eetlust als vrije tijd.

Bovendien is 20% van de ondernemers onzeker. Leiderschap brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Voor de bedrijfsleider betekent dat ook financiële verantwoordelijkheid. Onzekerheid verlaagt hun gezondheid en welzijn en tast hun werkinzet aan. Onderzoek wijst op een sterke link tussen de mentale gezondheid van de bedrijfsleider en de financiële gezondheid van de organisatie. 

De gezondheidshypes van de afgelopen jaren scheppen soms een beeld dat gezond leven een full time job is. Of toch op zijn minst een stevige portie kennis, kunde, discipline en tijd vergt. 

Gezond leven hoeft écht niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Deze 5 gouden regels helpen nuanceren: 

1. Gezondheid is een kwestie van gezond verstandVolg een workshop rond gezonde voeding, beweging, slaap of stress en u valt zelden van uw stoel door ongekende, vernieuwende inzichten. De gemiddelde ondernemer wéét best wat gezond leven is. De grote uitdaging zit in het toepassen van die kennis. De inventiviteit in excuses waarom we niet gezond kunnen leven is grenzeloos. Met welke gezondheidsthema’s wilt u concreet aan de slag?

2. Een goede voorbereiding is het halve werkZorg dat u in het weekend uw komende week voorbereidt. Kijk niet alleen naar uw werkplanning, maar ook naar voeding, bewegen, ontspanning en slaap.
Maak in het weekend een weekmenu op, bestel uw ingrediënten online en waarom al niet een grote pot soep of een lekkere groentelasagne klaarmaken? Zo heeft u altijd iets gezond achter de hand wanneer u onverwachts moet overwerken. Zorg er ook voor dat u altijd gezonde snacks binnen handbereik hebt, zodat u niet per ongeluk naar koekjes grijpt. Gezond eten begint al bij uw aankopen: wat u in huis haalt, eet u op.

Plan uw bewegings- en meditatiemomenten in uw agenda en geef er prioriteit aan. Staat er in uw agenda dat u op dinsdag voor de lunch een half uurtje gaat joggen en vraagt een klant of u om 12:15 uur langs kunt komen? Dan is het antwoord “Nee, ik heb al een andere afspraak.” U heeft namelijk een sportafspraak met uzelf als ondernemer, om in goede gezondheid te kunnen blijven ondernemen.

Zorg voor een regelmatig slaappatroon en sluit de dag ontspannen af. Slaap is de basis van fysieke en mentale gezondheid. Slechte slaapkwaliteit of korte nachten hebben een impact op uw keuzes, beslissingen en acties overdag. Uiteraard beïnvloedt wat u overdag doet of net niet doet ook uw slaapkwaliteit. Denken we maar aan de impact van cafeïne, nicotine, alcohol, stress etc.

3. Kleine inspanningen leiden vaak tot grote resultatenWilt u uw levensstijl aanpassen? Doe dit niet té radicaal. Een succesvolle gedragsverandering gaat geleidelijk aan. Begin met een lage lat en stel een realistisch doel voor uzelf.
Wijzig een paar gewoontes: start elke dag met enkele minuten bewust ademhalen vanuit uw buik, zorg voor gezonde tussendoortjes, werk af en toe staand of kies voor een actieve lunchpauze. Zodra u een paar gewoontes heeft veranderd en u daar ook het resultaat van voelt, kunt u verdergaan. Resultaat is immers de beste motivator.
Weet ook dat het geen kwaad kan als u onderweg weer eens in uw oude, minder gezonde gewoontes vervalt, bijvoorbeeld op vakantie. Als u doorgaans gezond leeft, zult u dat vanzelf aanvoelen, waardoor u sneller weer de stap in de goede richting zal zetten.

4. Wees niet te streng voor uzelfAls u 80% gezond leeft, maken de overige twintig niet zoveel verschil. Af en toe overwerken, een uurtje langer slapen in het weekend, eens frietjes of een dessert eten. Maar: geniet ervan. Dat laatste is belangrijk: als u dan frietjes eet, geniet er van en voel u niet schuldig. Daar loopt het bij veel ondernemers fout. Ze willen gezonder leven en plots mogen ze van alles niet meer. Als ze op een bepaald moment dan toch toegeven aan iets wat ze niet meer mogen, dan vinden ze dat ze gefaald hebben. Als u voor een gezonde basis zorgt, hoeft niks verboden te zijn. Een gezonde levensstijl is een kwestie van weten te doseren. 

5. Alles is met elkaar verbondenVoeding, beweging, slaap, stress… alles hangt samen. Er is niet één dieet of wondermiddel dat u doet bruisen van energie. Geen enkele voedingsstof functioneert alleen in het lichaam. Eet u gezond, maar rent u rond als een kip zonder kop, dan zult u zich niet goed in uw vel voelen. Net de combinatie van alle factoren zorgt voor succes


Wilt u weten hoe het met uw gezondheid is gesteld? Met een medische check-up brengt u alles in kaart. Of dicht u liever de kloof tussen weten en toepassen? Een health coach begeleidt u en kan ‘de stok achter de deur’ zijn waar nodig.

  Contacteer ons voor meer info