Login
Service Contact Lex4You
Login
Opleiding

Opleiding De loonfiche ontcijferd

In de loonfiche vind je cijfers terug over bedrijfsvoorheffing, RSZ-bijdragen, bruto- versus nettoloon … Belangrijke info maar hoe moet je die interpreteren? Deze opleiding toont je de belangrijkste onderdelen van loonberekening. Zodat jij als werkgever de loonbrief voor je medewerker kunt omzetten in klare taal.

Kies je leervorm

Wat haal je uit deze opleiding?

Na de opleiding De loonfiche ontcijferd;

  • Bezit je de nodige kennis over loonberekening
  • Kun je aan je medewerkers de verschillende stappen in loonverwerking uitleggen

Programma

Volgende punten komen aan bod:

1. De loonfiche: van bruto- naar nettoloon

Wat is het brutoloon? Hoeveel bedragen de sociale zekerheidsbijdragen? Wat is een werkbonus? Hoe wordt de bedrijfsvoorheffing vastgesteld? Welke factoren kunnen deze beïnvloeden? 

2. De loonfiche en de alternatieve verloningsvormen

Welke impact heeft de toekenning van een bedrijfswagen op de loonfiche? Wat met maaltijdcheques, de beschikking over een woning of een gsm of laptop van de onderneming? 

3. De loonfiche en de specifieke vergoedingen

Hoeveel bedraagt de inhouding op een eindejaarspremie of een uitzonderlijke premie? Bestaan er niet belaste premies? Worden verplaatsingsvergoedingen en kosten eigen aan de werkgever belast?

4. De loonfiche en de arbeidsduur

Welke impact heeft een flexibele uurregeling op de vermeldingen op de loonfiche? En wat met bijkomende uren of overuren?

5. De loonfiche en schorsingen van de arbeidsovereenkomst

Welke impact heeft een arbeidsongeschiktheid op de loonfiche? Een periode van jaarlijkse vakantie? Wat betekent de regularisering van een vakantieattest? Welke invloed heeft het variabel loon op perioden van schorsing?

6. De loonfiche en de vergoedingen uitdienst

Voorkennis

Voor deze opleiding is een basiskennis van arbeidsrecht wenselijk

Aanpak

Verwacht je aan een inspirerende mix tussen theorie en praktijk. Tijdens deze opleiding duiken we in enkele praktische dossiers en voorbeelden van loonfiches. Zo leer je de verschillende loonbestanddelen pas grondig kennen.

Leren waar, wanneer en hoe jij wilt
Een vraag over ons opleidingsaanbod?

Stel je vraag aan het Academy team