Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Staking

Ontdek uw rechten en plichten bij een staking. Moeten uw werknemers de staking vooraf aankondigen? En kunt u de stakende werknemers vervangen door uitzendkrachten?

Het stakingsrecht van werkgever en werknemer en de procedure om een staking aan te kondigen

Hebben uw werknemers altijd het recht om te staken? En moet die staking aangekondigd worden? Minder bekend is dat u als werkgever ook kunt staken. Dit is de zogenaamde lock-out. Hoe werkt dat juist?

De voorbereiding op de staking: hulp van de overheid, politie of het gerecht

Hoe kunt u een staking voorbereiden? Kunt u beroep doen op de gemeentediensten of de politie? Of kunt de staking laten verbieden door het gerecht? Hier leest u wat de mogelijkheden zijn.

De staking en het recht op een minimumdienstverlening

Bij de NMBS bestaat er sinds enkele jaren een minimumdienstverlening. Kunt u die ook in uw bedrijf invoeren tijdens een staking?

De deelname aan de staking en het recht op loon

Hebben stakende werknemers recht op loon? En wat met werknemers die niet staken, maar door de staking niet kunnen werken?

De vervanging van stakende werknemers

U wilt de stakende werknemers tijdens een staking misschien wel vervangen door uitzendkrachten. Maar kan dat? Hier vindt u alle info over het vervangen van die werknemers.

De zogenaamde wilde staking

Niet alle stakingen worden ondersteund door de erkende vakbonden. Welke regels gelden er dan?

De reactie van de werkgever op beschadigingen of de aanwezigheid van niet-personeelsleden

Soms beschadigen stakende werknemers goederen van het bedrijf. Hoe kunt u dan reageren? En wat als anderen die niet in uw bedrijf werken komen meestaken? Wat kunt u dan doen?

De staking en ziekte of werkloosheid

Wat zijn de rechten en plichten van werknemers die tijdelijk werkloos zijn op een stakingsdag? En wat met werknemers die die dag ziek zijn? Hier leest u hoe deze situaties geregeld worden.