Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Wat doe je met jouw vakantie in tijden van corona?

Normaal vertrok ik afgelopen zaterdag naar Thailand. Twee weken rustig chillen met mijn kindjes op het strand. Een lang verdiende rustpauze na weken hard werken (ik) en studeren (mijn kroost). Maar de situatie is veranderd. “Corona has landed.” En van onze Thailandreis resten enkel nog mooie dromen over azuurblauwe stranden en een financiële kater.

Laatst bijgewerkt op 14 april 2020 door Hermina Van Coillie

Wat doe ik nu met mijn ingeplande vakantiedagen?

Vakantie in eigen land heeft me eigenlijk nooit echt aangesproken. Ik reisde graag de wereld rond. In de winter ging ik meestal skiën met vriendinnen.  De paasvakantie diende om mijn kinderen in contact te brengen met een nieuwe cultuur door een exotisch land -heel ver weg- te bezoeken, en  in de zomer nam ik elk jaar een maand ouderschapsverlof en trokken we met het hele gezin een maand de bergen in. De wereld had zoveel te bieden.

Vakantie in eigen huis

Maar nu, sinds corona ons in zijn greep heeft, is de situatie drastisch veranderd. Deze reizen zijn een utopie geworden. We mogen met moeite nog uit ons dorp. En alles is toe. Geen cafés, geen restaurantjes, geen terrasjes, geen speeltuin, geen pretpark. Alles is gesloten.

Dus, wat met onze vakantie? Veel keuze is er niet. Het wordt dit jaar eens vakantie in ons eigen huis. Want sinds enkele weken is onze leefruimte drastisch ingeperkt. We worden verplicht (met reden) om thuis te blijven.

Minder zin om nu vakantie te nemen

Deze inperking lijkt me, om vakantie te nemen, niet zo aantrekkelijk. Ook al, en dat realiseer ik me ten volle, ik heel veel geluk heb. Een ruim huis, een mooie tuin. Ik kan eigenlijk niet klagen. Maar toch vind ik dat mijn tuin me, naast een ligzetel, eerlijk gezegd niet zoveel te bieden heeft. Ik vind het heel moeilijk om rust te vinden in die ligzetel. Er is altijd wel iets te doen in huis. Een kast op te ruimen, stofzuigen, boeken naar de bib brengen, eten maken, afwasmachine vullen – legen, tafel dekken, en ik kan zo nog uren doorgaan. Rust vond ik niet echt in mijn huis.  Maar dit jaar bestaat de uitdaging voor mij erin om dit wel te doen. Want ver weg zal ik niet geraken.

Vakantie uitstellen?

En dan heb ik de neiging om mijn vakantie uit te stellen. Tot betere tijden. Tot we wel weer mogen reizen, vliegen, rondrijden. Tot die restaurantjes en musea wel weer open zijn. Maar is dat wel een goed idee? Want eigenlijk, na twee weken quarantaine, twee weken verplichte huisrust, met één zoon in het middelbaar, die overstelpt werd met taken, toetsen, online sessies, huiswerk, opdrachten. En met twee zonen in de lagere school, die een iets minder zware, maar toch nog steeds meer dan volle dagtaak kregen, en een dochtertje van 5, die tussen 2 werkende ouders en 3 studerende zonen ook haar aandacht vroeg. Na deze periode, ben ik moe. En ik heb nood aan rust. Ik heb nood aan vakantie.

Verschillende groepen werknemers

En nu trek ik het graag breder naar ieder onder ons.  We kunnen eigenlijk 3 groepen werknemers onderscheiden in functie van de hoeveelheid werk die ze hebben. En voor elk van deze subgroepen is vakantie even belangrijk.

  • In de eerste groep zitten zij die momenteel een pak meer werken dan normaal (zorgsector, retail…).
  • Tot de tweede groep behoren zij die evenveel werken dan anders.
  • En tot de derde groep behoren zij die minder of helemaal niet werken. Al dan niet via tijdelijke werkloosheid.

We kunnen ook differentiëren naar de gezinssituatie toe:

  1. Er is een grote groep werknemers met kinderen in huis. Deze kregen er zowaar een hele onderwijsopdracht bij. En combineer dit met groep 1 of 2 (meer of evenveel werk), dan kreeg je de afgelopen week een dubbele taak aangeboden.  
  2. Maar er is ook een grote groep werknemers die geen thuiswonende kinderen hebben. Ook hier kan het zwaar zijn, want misschien mis je net dit contact en afleiding.

Voor alle groepen: Spreid je vakantie!

En toch geldt hetzelfde advies voor al deze groepen: Het inbouwen van een rustpauze is cruciaal! Zelfs al, en misschien zelfs vooral dan, werk je heel hard, harder dan anders. En denk je dat je jou nu geen pauze kan veroorloven. Ook dan is het belangrijk om vakantie te nemen. Zodat je herstelbehoefte daalt. En je op deze manier een burn-out tegengaat.

Maar ook als je werkdruk ongewijzigd is gebleven, gelden dezelfde principes. Spreid je verlof. Neem vakantie voor je stressniveau te hoog wordt. Stress op zich kan geen kwaad, als je voldoende ‘herstelperiodes’ inbouwt. Tijd om te ontspannen dus. Door je vakantie uit te stellen, stapelt je stressniveau zich op. Dit verhoogt op termijn de kans dat je uitvalt.

Mijn advies is om ook nu al wat vakantie op te nemen. Het spreiden van uw vakantie blijft belangrijk. Ook nu, in dit corona tijdperk, is ontspanning belangrijk. En ook al is het niet op de klassieke manier, en moet je af en toe zeer inventief zijn.

Hermina Van Coillie, HR Research Expert

Want we mogen niet onderschatten hoe zwaar deze periode is. Een lock-down weegt door.

Los van je gezinssituatie. Neem ook nu een rustpauze.  Als je jouw vakantie uitstelt, dan stapelt de stress en de daarmee gepaard gaande ‘herstelbehoefte’ zich op. En dan val je onvermijdelijk na een tijd uit.

  • Stel je vakantie niet uit tot na de lock-down, maar spreid ze zoveel mogelijk.
  • Focus op de voordelen van vakantie in eigen huis. Ook al kan dit bij momenten zeer uitdagend zijn.
  • Focus op de stilte, de rust, de tijd die vrijkomt, het ‘niet moeten’ organiseren van activiteiten en uitstapjes.
  • Bouw voldoende rust en natuurmomenten in.
  • Blijf in beweging en eet gezond.
Hermina Van Coillie
Experte HR Research

Hermina Van Coillie is onderzoeksexperte in het Securex studiecentrum, HR Research. Motivatie is de rode draad doorheen haar werk. Ze specialiseerde de afgelopen jaren in thema’s zoals vergrijzing en langer werken, duurzame inzetbaarheid, motivatie op de werkvloer en leiderschap. Een van de kernvragen is: hoe kunnen we werknemers motiveren om langer aan de slag te blijven? En elke dag opnieuw motiveert Hermina ook haar 4 kinderen om ’s ochtends op tijd op te staan. 

Dit zou je ook kunnen interesseren