Login
Service Contact Lex4You
Login
Ondernemers

Hoe er voor zorgen dat de media over u praten?

Toen ik zes jaar geleden mijn activiteit startte, meende ik dat zichtbaarheid in de media een absolute noodzaak was om succes te kennen. De dagen vóór mijn lancering droomde ik over hun kracht.

Geplaatst op 12 april 2018 door Davy Courteaux

Ik droomde over de dag waarop ze het over mij en mijn project zouden hebben. Met één artikel, foto of video kunnen de klassieke media namelijk van iemand een ster maken, en van een project een hot item. Ik zette de media dus helemaal bovenaan in mijn communicatieplan. Ze móesten weten dat ik bestond. Daarom waagde ik de sprong en heb ik zelf contact met hen opgenomen… En die artikels kwamen er wel degelijk. Hieronder leest u hoe u zelf als ondernemer aan de slag kunt gaan…

Bestudeer eerst de markt…

Een week lang kocht ik elke ochtend alle kranten. Ik ging op zoek naar de verschillende rubrieken waarin mijn project aan bod zou kunnen komen en noteerde ze in een Excelbestand. Maar dat niet alleen! Ik schreef er ook de naam bij van de journalisten die redactionele bijdragen leverden voor die rubrieken. Informatie die u ook heel vaak aan het einde van elk artikel vindt. Daarna doet u net hetzelfde voor radio en televisie. Hun website is hierbij heel gemakkelijk, want u vindt er zo alle uitzendingen terug.

Zoek vervolgens de e-mailadressen op

Die gegevens vond ik heel vlot op Google terug, gewoon door de naam van de journalist en van hun media in te geven (bv. Mail Michel Dupont lesoir.be). Een eerste stap die mij een rijkdom aan resultaten opleverde. Maar dit is op zich nog onvoldoende. Ik ben dan overgestapt op LinkedIn door de journalisten uit te nodigen om zich bij mijn netwerk aan te sluiten. Een magische tool! Zodra de journalisten mijn connectieverzoek aanvaardden, kon ik hun volledige profiel bekijken. Helaas vond ik daar niet altijd wat ik zocht. In dat geval belde ik het algemene nummer van het betreffende mediahuis omdat ik zogezegd een afspraak had met een bepaalde journalist, maar zijn/haar businesskaartje verloren was. Probeer maar! Voor u het weet, hebt u alle gegevens in handen!

Verstuur een persbericht

Na twee weken onderzoek had ik eindelijk mijn lijst van journalisten. Dan moest ik enkel nog een persbericht schrijven en uitsturen. Denk eraan: eenvoud is troef. Een onderwerpregel, enkele regels uitleg en een pdf als bijlage. Waarom zo eenvoudig? Journalisten worden overstelpt met e-mails. Ik moest eruit springen, hun aandacht trekken en hen zin geven om verder te lezen. Houd het aantal woorden en de lengte van de zinnen daarom kort (zowel in de onderwerpregel als in de e-mail zelf). Laat dus bijvoorbeeld zware passieve en irrelevante zinnen achterwege. Ik gebruikte geen abstracte woorden, maar woorden die meteen een sterk beeld oproepen. Ik probeerde een verhaal te vertellen … Een verhaal dat zo veel mogelijk inspeelde op de actualiteit.

En laat niet los!

Daarna was het wachten geblazen. Ik checkte mijn mails elk uur van de dag in de hoop een positieve reactie te hebben. Maar helaas, helemaal niets … Zelfs geen NEEN of een SORRY. Gewoon niets. En dus ging ik opnieuw aan de slag. Ik stuurde een nieuwe e-mail, die nóg eenvoudiger was dan de eerste. Daarna belde ik de mensen op. Of volharding loont? Absoluut! Ik kreeg de ene na de andere afspraak met de Franstalige pers: Le Soir, La DH, L’Avenir. Ik werd zelfs uitgenodigd voor het consumentenprogramma ‘On N’Est Pas Des Pigeons’ van de RTBF!

Een droom die werkelijkheid werd

Eindelijk was ik niet meer een van de vele ondernemers. Ik was een ondernemer die in de media kwam! Wat heeft mij dit opgeleverd? Geen enkele klant, geen enkele euro. Enkel wat likes op Facebook en schouderklopjes van mijn omgeving. Mijn geloofwaardigheid was van 1 naar 10 gestegen. Ik kreeg heel wat erkenning.

Voor de promotie van mijn voorstelling heb ik vandaag opnieuw het hele ‘mediacircus’ geprobeerd. Ik heb opnieuw e-mails verzonden … Maar ik heb ook geprobeerd om privéberichten op de Facebookpagina’s van de verschillende programma’s te sturen. Enkele woorden, maar ik heb er heel wat reacties op gekregen. Op mijn pagina @cdavyofficiel vindt u talrijke interviews, die de ticketverkoop deze keer echt een boost hebben gegeven. Mijn ego is mij nog altijd dankbaar. Maar mijn portefeuille intussen ook. En dat is nog altijd het belangrijkste als ondernemer, toch?!

Davy Courteaux
Ondernemer en oprichter van C-DAVY

Als gedreven ondernemer, is Davy Courteaux nu ook een ambassadeur van Securex voor, onder andere, het project "Ik start mijn zaak". Hij zal in het kader van 'Ik start mijn zaak' ook op het toneel verschijnen tijdens de showferences. Bovendien, is Davy presentator op NRJ STARTUP en de oprichter van C-DAVY.