Telewerken, een verworven recht met ruimte voor verbetering

Flexibel werken Kijktijd 6 minuten

Ondanks alle voordelen die telewerken ons biedt, ondervinden we ook de negatieve gevolgen. Over welke valkuilen spreken we dan en hoe integreren we werken vanop afstand nog beter in onze huidige organisatiecultuur? 

Werken van thuis uit is sinds de coronacrisis voor velen vanzelfsprekend. Ondanks alle voordelen die telewerken ons biedt, ondervinden we ook de negatieve gevolgen. Over welke valkuilen spreken we dan en hoe integreren we werken vanop afstand nog beter in onze huidige organisatiecultuur? Wij gingen op zoek naar antwoorden bij werkgevers, werknemers en experten.  

In onze rubriek ‘Binnensmijter’ stelt werkgever Glenn Fellows zijn prangende vraag binnen het thema ‘telewerken’. Hoe behouden we het groepsgevoel, ook als niet iedereen op kantoor is? Op die vraag geeft Frank Vander Sijpe, directeur HR Research bij Securex zijn advies op basis van 3 elementen:  

  • Maak duidelijke teamafspraken. 
  • Geef extra aandacht aan opvolging en wees betrokken. 
  • Onderschat de meerwaarde van informele contactmomenten niet.

Vervolgens blijven we stilstaan bij een statement in ‘Da’s een Feit’. Wist je dat overmatig telewerken invloed heeft op je carrièrekansen? Waaraan ligt dat, vinden we dit logisch of zou thuiswerken geen impact mogen hebben op onze doorgroeimogelijkheden en promotiekansen? Hoe denk jij hierover?  

Wij vroegen pendelaars om hun telewerkuitdagingen te delen in onze ‘Parkingpoll’. Daaruit concludeerden we dat focus behouden, work-life balance bewaken en verbinden met collega’s de grootste valkuilen zijn.  

“Mensen die de balans gevonden hebben dankzij telewerk, geraken ze even gemakkelijk weer kwijt als bedrijven hen verplichten om naar kantoor te komen.”

Ann De Bisschop - Wellbeing Director

In ‘Uitgelicht’ duiken we samen met welzijnsexpert, Ann De Bisschop, nog dieper in het topic. Hybride werken biedt ons immers ook een heleboel voordelen en opportuniteiten. Maar die komen pas tot hun recht wanneer bedrijven deze nieuwe manier van werken omarmen. De eerste stap voor werkgevers? Meer leidinggeven vanuit vertrouwen en minder vanuit controle. De Bisschop raadt werknemers ook aan om taken slim aan te vatten. Focustijd spaar je op voor thuis, connecteren doe je op kantoor.  

Ze sluit af met een gouden regel. “Giet niet alles in betonnen regeltjes, maar geef vrijheid aan werknemers. Goede afspraken maken goede vrienden.”