Mentaal welzijn: zo maak je het bespreekbaar in je bedrijf

Psychosociaal welzijn Kijktijd 5min

Mentaal welzijn moet bespreekbaar zijn, ook op het werk. Toch rust er nog steeds een taboe op het onderwerp. Zowel werknemers als werkgevers én zelfstandigen vinden het vaak moeilijk om erover te praten. Hoe maak je het topic toch bespreekbaar? En waarom loont dat? Onze experts lichten toe. 

Mentaal welzijn moet bespreekbaar zijn, ook op de werkvloer. Toch rust er in een professionele context nog steeds een enorm taboe op het onderwerp. Werknemers vinden het vaak moeilijk mentale problemen te bespreken uit angst voor reputatieschade en onbegrip, en werkgevers laten zich vaak afschrikken door de kosten en tijd die oplossingen of beleidsveranderingen zouden kunnen vragen. Hoe je het topic toch bespreekbaar maakt, en waarom een duurzaam welzijnsbeleid zo belangrijk is? Wij vroegen het aan een expert en ervaringsdeskundigen. 

In de rubriek ‘Binnensmijter’ vraagt ondernemer Maud zich af hoe hij mentaal welzijn bespreekbaar kan maken in zijn bedrijf en hoe hij een open cultuur kan creëren rond mentaal welzijn. 

Sophie Lameire, Consultant Psychosociaal Welzijn bij Securex, beantwoordt zijn vraag en geeft concrete tips om mee aan de slag te gaan: 

  • Praat met je mensen: pols niet enkel naar het operationele, maar ook naar hoe ze hun werk ervaren, waar ze energie van krijgen en waar ze tegenop kijken. 
  • Durf te vragen: maak ook persoonlijke problemen bespreekbaar en biedt een luisterend oor, zelfs als je de problemen als werkgever niet kan oplossen. 
  • Openheid opent: geef het goede voorbeeld en deel zelf ook af en toe waar je mee struggelt. 
  • Blijf communiceren: hou contact met werknemers die ziek thuis zitten en zorg voor een duidelijk plan rond hun werkhervatting. Transparantie loont! 

Soms vragen werkgevers: ‘Moet ik nu ook nog psycholoog zijn?’ Maar daar heeft het natuurlijk niks mee te maken. Een duurzaam welzijnsbeleid opzetten is net heel eenvoudig

Sophie Lameire - Consultant Psychosociaal Welzijn - Securex

Na de Binnensmijter tonen we in onze rubriek ‘Da’s een feit’ met een opvallende statistiek aan waarom het zo belangrijk is mentale problemen op het werk bespreekbaar te maken. Want de cijfers liegen er niet om: uit resultaten van de BELHEALTH-studie van Sciensano blijkt dat maar liefst 19% van de volwassen Belgische bevolking angstsymptomen vertoont, en dat maar liefst 17% kampt met symptomen van depressie. 

Dat er op praten over mentaal welzijn nog steeds een stigma rust, bewijst onze ‘Parkingpoll’. In deze rubriek vroegen we aan voorbijgangers of zij het gevoel hebben dat ze vrijuit over hun mentaal welzijn kunnen praten zonder angst voor de impact op hun professioneel leven? Werknemers en zelfstandigen delen hun persoonlijke ervaringen.