Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Loonbeslag en loonoverdracht

Voor beslag of overdracht vatbare gedeelte indien het loon gecumuleerd wordt met een ander inkomen

Hoe gebeurt de berekening van het voor beslag of overdracht vatbare gedeelte indien het loon gecumuleerd wordt met een ander inkomen?

Laatst bijgewerkt op 11 januari 2024

Cumul loon - vervangingsinkomsten

Om het voor beslag of overdracht vatbare gedeelte te berekenen wanneer een werknemer zowel een loon als een vervangingsinkomen geniet, moeten de beide inkomsten opgeteld worden. De grenzen die toegepast moeten worden, zijn die die van toepassing zijn op de inkomsten voortvloeiend uit loontrekkende of gelijkgestelde activiteiten of uit zelfstandige activiteiten, en dus niet de drempels voor de vervangingsinkomsten.

Indien de werkgever op de hoogte is van het feit dat de werknemer naast zijn loon ook nog een vervangingsinkomen ontvangt, moet hij de schuldeiser daarvan op de hoogte brengen en vragen of hij een cumulatie van deze inkomsten wenst, voor zover uiteraard de schuldeiser deze cumulatie zelf nog niet aan de werkgever had gevraagd.

De werkgever zal vervolgens contact moeten opnemen met het organisme dat de vervangingsinkomsten uitbetaalt om het exacte bedrag dat de werknemer elke maand ontvangt, op te vragen, zodat hij de cumul kan uitvoeren en het voor beslag of overdracht vatbare gedeelte aan de schuldeiser kan overmaken.

Het is uiteraard ook mogelijk om overeen te komen met het organisme dat de vervangingsinkomsten uitbetaalt, dat zij het voor beslag of overdracht vatbare gedeelte inhouden op het vervangingsinkomen of dat de werkgever en het organisme elk een deel inhouden.

Cumul loon - eindejaarspremie, bonus, vakantiegeld

Wanneer de werknemer zijn eindejaarspremie, vakantiegeld of een jaarlijkse bonus ontvangt, moet het bedrag hiervan bij het maandloon van die maand opgeteld worden om het voor beslag of overdracht vatbare gedeelte te berekenen. Sommige rechtsgeleerden zijn echter van oordeel dat de eindejaarspremie moet opgesplitst worden in maandelijkse schijven en dat deze schijven bij het loon gevoegd moeten worden om het voor beslag en overdracht vatbare gedeelte te berekenen.

Wat het vertrekvakantiegeld betreft, wordt de cumul in de praktijk amper nog toegepast. Aangezien het enkel vertrekvakantiegeld overeenstemt met het loon voor de dagen die de werknemer zal opnemen bij de volgende werkgever, gaat het eigenlijk om een soort voorschot op het loon voor het volgende jaar. Indien het vertrekvakantiegeld met het loon van de maand waarin het uitbetaald wordt gecumuleerd zou worden, zou de werknemer bijgevolg tijdens het volgende jaar volledig verstoken blijven van loon tijdens zijn vakantiedagen.

Opmerking: het is aangewezen om de schuldeiser op te hoogte te brengen indien gekozen wordt voor de berekeningswijze zonder cumul, aangezien dit het minst voordelig is voor de schuldeiser. In geval van betwisting door deze laatste kan de werkgever dan toch de cumul toepassen en de ingehouden sommen op een geblokkeerde rekening storten in afwachting van de beslissing van de rechtbank.

Alle artikelen over Loonbeslag en loonoverdracht