Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Loonbeslag en loonoverdracht

Samenloop van beslag en overdracht

In geval van samenloop van beslag en overdracht wordt de volgorde van prioriteit vastgelegd afhankelijk van de datum van het beslag of de overdracht. Deze datum wordt bepaald door neerlegging van het bericht van beslag of overdracht in het centraal bestand van berichten.

Laatst bijgewerkt op 11 januari 2024

In geval van samenloop van beslag en overdracht wordt de volgorde van prioriteit vastgelegd afhankelijk van de datum van het beslag of de overdracht. Deze datum wordt bepaald door neerlegging van het bericht van beslag of overdracht in het centraal bestand van berichten.

Eerst beslag, dan overdracht

Indien het beslag aan de werkgever betekend was vóór de overdracht, krijgt de overdracht de waarde van een niet-bevoorrecht beslag. Ze wordt dan mee opgenomen in de evenredige verdeling zoals die van toepassing is in geval van samenloop van beslagen.

Indien het beslag echter gelegd wordt door een bevoorrechte schuldeiser of indien het gaat om een beslag ter betaling van onderhoudsgeld zal het beslag steeds voorrang hebben op de overdracht. De overdracht zal dan pas plaatsvinden nadat dit bevoorrecht beslag volledig uitgevoerd werd.

Eerst overdracht, dan beslag

Wanneer de datum van de overdracht vóór die van het beslag ligt (datum van bericht van overdracht in het CBB), heeft de overdracht steeds voorrang, zelfs wanneer het een beslag van een bevoorrechte schuldeiser betreft.

De enige uitzondering hierop is het beslag ter betaling van onderhoudsgeld dat voorrang heeft op alle andere soorten beslag en overdrachten.

Opmerking: de voorrang speelt enkel wanneer de loonoverdracht uitvoerbaar is. Zolang niet alle stappen in de procedure doorlopen zijn, of wanneer er verzet aangetekend is tegen de loonoverdracht, kan het beslag (tijdelijk) uitgevoerd worden.

Voorbeeld: schuldeiser A heeft het bericht van overdracht naar het CBB verzonden op 15 februari 2022. Op 20 februari 2022 tekent de werknemer echter verzet aan tegen deze overdracht.  De werkgever mag voorlopig dus geen inhoudingen doen. In maart doorloopt schuldeiser B de volledige beslagprocedure.  Vanaf dat moment betaalt de werkgever aan schuldeiser B, want zolang de loonoverdracht geen uitwerking heeft, speelt het feit dat deze voorrang heeft geen rol.  Zodra de werkgever echter de kennisgeving ontvangt van het vonnis van de vrederechter tot bekrachtiging van de loonoverdracht, stopt hij de betalingen aan schuldeiser B en betaalt hij weer aan schuldeiser A.  De loonoverdracht heeft immers voorrang (eerdere datum in CBB) en heeft weer volledige uitwerking. 

Eerst beslag, dan overdracht, dan beslag

Hierover bestaat discussie in de rechtspraak en rechtsleer, maar de meerderheid stelt dat het tweede beslag de loonoverdracht moet afwachten.

Concreet:

  • Als het eerste beslag een bevoorrecht beslag is, wordt dit eerst uitbetaald; vervolgens komt de loonoverdracht aan de beurt en pas als deze volledig betaald is, kan aan de tweede beslaglegger gestort worden. Het maakt hierbij niet uit of het om een bevoorrechte schuldeiser gaat of niet.
  • Als het eerste beslag niet bevoorrecht is, dan zal er een evenredige verdeling plaatsvinden tussen dit eerste beslag en de loonoverdracht. De tweede beslaglegger (bevoorrecht of niet) komt nog niet in aanmerking. Pas als de loonoverdracht volledig afgerond is, kan de tweede beslaglegger zijn geld opeisen, eventueel in samenloop met de eerste beslaglegger indien dit eerste beslag nog niet volledig voldaan werd.

 

Alle artikelen over Loonbeslag en loonoverdracht