Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Gewaarborgd loon

Wanneer is er sprake van herval?

Er is sprake van herval wanneer bepaalde voorwaarden vervuld zijn.

Laatst bijgewerkt op 12 januari 2024

Begrip

Er is sprake van een herval als de volgende voorwaarden vervuld zijn:

  • De werknemer moet het werk normaal hervat hebben en terug arbeidsongeschikt geworden zijn om dezelfde reden
  • Deze nieuwe periode van arbeidsongeschiktheid moet zich voordoen binnen 14 kalenderdagen volgend op het einde van een periode van ongeschiktheid die aanleiding heeft gegeven tot de betaling van het gewaarborgd loon aan 100%, aan 85,88% (of aan 86,93% [1])

Gevolgen voor het gewaarborgd loon

In dat geval heeft de werknemer niet opnieuw recht op het gewaarborgd loon ten laste van de werkgever, met uitzondering van het saldo van het nog verschuldigd gewaarborgd loon.

Het gewaarborgd loon zal dus enkel opnieuw verschuldigd zijn in de 2 volgende hypothesen:

  • Het medisch getuigschrift vermeldt dat de nieuwe arbeidsongeschiktheid te wijten is aan een andere ziekte of aan een ander ongeval
  • De werknemer hervalt meer dan 14 kalenderdagen na de werkhervatting

Opmerking 1: de vraag of een korte schorsingsperiode die zich tussen twee periodes van arbeidsongeschiktheid situeert (bijvoorbeeld jaarlijkse vakantie van minder dan 14 kalenderdagen) kan worden gelijkgesteld met een werkhervatting, blijft controversieel. De meerderheidsrechtspraak is van oordeel dat er inderdaad sprake is van een werkhervatting en dat de principes inzake herval hier van toepassing zijn. De werknemer zal enkel recht hebben op het gewaarborgd loon indien er nog een saldo overblijft of indien het om arbeidsongeschiktheden van verschillende oorsprong gaat.

Opmerking 2: indien de werknemer in de loop van de dag ziek wordt, heeft hij recht op gewaarborgd dagloon (artikel 27 AOW). Volgens de FOD WASO telt deze dag van gewaarborgd dagloon niet als ziektedag, maar als werkdag voor de berekening van de termijn van 14 kalenderdagen tussen twee periodes van arbeidsongeschiktheid. Indien de werknemer met andere woorden in de loop van de 14de kalenderdag na een periode van arbeidsongeschiktheid het werk dient stop te zetten omwille van ziekte, zal er geen sprake zijn van herval. In dit geval wordt de werknemer immers pas op de 15de kalenderdag na het einde van de vorige periode van arbeidsongeschiktheid opnieuw als arbeidsongeschikt beschouwd en dus zal hij opnieuw aanspraak kunnen maken op gewaarborgd loon.

Nieuwe ongeschiktheid van een andere aard

Het gewaarborgd loon is opnieuw volledig verschuldigd wanneer de werknemer binnen 14 kalenderdagen volgend op het einde van een ongeschiktheid die aanleiding heeft gegeven tot de betaling van het gewaarborgd loon, wordt getroffen door een arbeidsongeschiktheid die een andere oorzaak heeft.

Wanneer de werknemer evenwel door meerdere opeenvolgende arbeidsongeschiktheden van verschillende aard getroffen wordt zonder dat hij tussendoor het werk hervat, gaat men er van uit dat het slechts om één enkele periode van arbeidsongeschiktheid gaat. Het gewaarborgd loon wordt in dat geval berekend zonder rekening te houden met de verschillende oorzaken van de arbeidsongeschiktheden.

Herval na een periode van gedeeltelijke werkhervatting 

U vindt hierover mee informatie in de fiche “Tijdelijke hervatting van een aangepast of ander werk”. 

[1] Tweede week van gewaarborgd loon voor specifieke categorieën van bedienden.

Alle artikelen over Gewaarborgd loon