Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Gewaarborgd loon

Arbeidsongeschiktheid tijdens de jaarlijkse vakantie

Ingeval meerdere schorsingsperiodes van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst samenvallen, geldt de regel dat de eerste schorsingsoorzaak primeert op de andere.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Huidige situatie

De werknemer wordt ziek vóór de datum vastgelegd voor de aanvang van de vakantie

De periode waarin de twee schorsingen samenvallen wordt als een periode van ziekte beschouwd. Men past immers de regel toe die zegt dat de eerste schorsing – de ziekte – primeert. De werknemer mag de vakantiedagen die samenvallen met de dagen arbeidsongeschiktheid later opnemen.

Indien de werknemer een bediende is, moet de werkgever het gewaarborgd loon betalen voor de dagen ongeschiktheid die tijdens een vakantieperiode vallen ongeacht of het een individuele of een collectieve vakantie betreft.

Voor de arbeiders geldt echter dat zij enkel recht hebben op het gewaarborgd loon ten laste van hun werkgever voor de dagen van gewone activiteit waarvoor ze aanspraak hadden kunnen maken op loon indien ze niet ziek waren geweest (artikel 56 van de wet van 3 juli 1978). Als een periode van arbeidsongeschiktheid dus samenvalt met een andere schorsingsoorzaak waarvoor de arbeider geen recht had op een loon, hoeft de werkgever geen gewaarborgd loon te betalen.

Het gevolg is dat de betaling van deze dagen dus afhangt van het feit of het een periode van collectieve sluiting van de onderneming dan wel een individueel verlof betreft:

  • In geval van individueel verlof moet de werkgever het gewaarborgd loon betalen.
  • In geval van collectieve sluiting van de onderneming moet de werkgever het gewaarborgd loon niet betalen tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid die samenvalt met de collectieve sluiting. Voor de dagen die in de periode van collectieve sluiting vallen, had de arbeider immers normaalgezien vakantiegeld van de vakantiekas moeten ontvangen.

Wanneer de arbeider geen recht heeft op gewaarborgd loon, zal hij onmiddellijk uitkeringen van het ziekenfonds genieten. Zodra de collectieve vakantie afgelopen is, heeft hij recht op het saldo van het gewaarborgd loon.

De werknemer wordt ziek tijdens de vakantie

De eerste schorsingsoorzaak – de vakantie – primeert. Aangezien de arbeidsovereenkomst geschorst is wegens jaarlijkse vakantie, hoeft het gewaarborgd loon niet te worden toegekend. De werknemer heeft tijdens deze periode recht op zijn vakantiegeld. Indien de werknemer echter op het einde van de vakantie nog steeds arbeidsongeschikt is, zal hij recht hebben op het saldo van het gewaarborgd loon.

Voorbeeld: een werknemer neemt 2 weken vakantie. Tijdens zijn vakantie is hij 2 dagen ziek. Hij zal geen aanspraak kunnen maken op het gewaarborgd loon voor deze 2 verloren vakantiedagen.

Situatie vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024, zijn nieuwe regels van toepassing bij het samenvallen van een arbeidsongeschiktheid en de jaarlijkse vakantie. De werknemer heeft dan de mogelijkheid om de vakantiedagen over te dragen tijdens dewelke hij arbeidsongeschikt was tijdens zijn vakantie. 

Een aantal verplichtingen moeten worden nageleefd om deze overdracht mogelijk te maken.

De wet verduidelijkt voortaan dat de werknemer die ziek wordt tijdens een periode van jaarlijkse vakantie steeds recht heeft op gewaarborgd loon. Dit geldt ook voor de periodes van collectief verlof. 

Wanneer daarentegen het saldo van dagen gewaarborgd loon is uitgeput, valt de werknemer ten laste van de ziekte-en invaliditeitsverzekering.

Voorbeeld

Philippe neemt vakantie van 13 tot en met 28 juli 2024 en wordt ziek van maandag 22 juli tot en met vrijdag 26 juli. Philippe is een arbeider. De onderneming is wegens collectief verlof gesloten tijdens deze periode.

Op basis van de regels die gelden tot 31 december 2023 : 

  • Philippe valt ten laste van het ziekenfonds tijdens de periode van collectief verlof  wanneer de ziekte aanvangt voor het begin van het collectief verlof. De Wet voorziet immers dat arbeiders slechts recht hebben op gewaarborgd loon voor de dagen waarop ze normaal zouden moeten gewerkt hebben.
  • Philippe wordt niet aanzien als iemand die in arbeidsongeschiktheid is wanneer hij ziek wordt wanneer zijn collectief verlof reeds aanving.

Voor de ziektedagen die samenvallen met het collectief verlof (en los van wanneer de ziekte aanvangt), heeft Philippe vanaf 2024, recht op gewaarborgd inkomen ten laste van zijn werkgever. Dit zelfs indien hij niet had moeten werken tijdens de periode van collectief verlof. 

 

 

 

Alle artikelen over Gewaarborgd loon