Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Praktische vragen

Mag het tijdskrediet nog worden opgenomen wanneer de leeftijdsgrens van het kind overschreden is?

Bij uitstel van het tijdskrediet door de werkgever omwille van organisatorische redenen of wegens de overschrijding van de drempel kan de effectieve startdatum van het tijdskrediet met zorgmotief vallen nadat het kind de maximale leeftijdsgrens overschreden heeft.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Bij uitstel van het tijdskrediet door de werkgever omwille van organisatorische redenen of wegens de overschrijding van de drempel [1] kan de effectieve startdatum van het tijdskrediet met zorgmotief vallen nadat het kind de maximale leeftijdsgrens overschreden heeft. De Nationale Arbeidsraad stelt dat de werknemer zijn recht in dit geval toch mag uitoefenen, aangezien er rekening moet worden gehouden met de periode waarvoor het tijdskrediet oorspronkelijk werd aangevraagd [2].

Voorbeeld: een werknemer vraagt met ingang van 1 april 2024 een tijdskrediet met motief aan in de vorm van een halftijdse baan om voor zijn kind jonger dan 8 jaar te zorgen. Het kind wordt 8 jaar op 1 juli 2024. Omdat de drempel in de onderneming overschreden is, wordt de effectieve ingangsdatum van het tijdskrediet verplaatst naar 1 september 2024, dus na de 8ste verjaardag van het kind. De werknemer zal zijn tijdskrediet toch kunnen opnemen, omdat de oorspronkelijke ingangsdatum voor de 8ste verjaardag lag.

[1] Dit is het aantal werknemers dat gelijktijdig een tijdskrediet kan opnemen. Deze drempel bedraagt normaalgezien 5% van het aantal werknemers in de onderneming of dienst.

[2] Mededeling nr. 13 van 27 februari 2018.

Alle artikelen over Praktische vragen