Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in augustus op HR- vlak

Op 1 augustus viert Zwitserland zijn nationale feestdag en in België vieren we op maandag 15 augustus O.L.V. Hemelvaart. Augustus is een populaire maand voor reizen en vakanties, ook onze regeringsleiders nemen vakantie in augustus. Toch valt er ook in augustus heel wat socio-economisch nieuws te melden.

26 juli 2023

15 augustus is een bankholiday

15 augustus is niet alleen een wettelijke feestdag, maar op die dag zijn ook de banken gesloten. Er zijn dus ook geen elektronische betalingen van de lonen mogelijk. Hou hiermee rekening bij het doorsturen van jouw prestaties.

Lees meer: wanneer zijn de banken gesloten?

Lees meer : wat zijn de 10 feestdagen van het jaar?

Een sectorakkoord in PC 200

Op 28 juni werd er in het paritair comité 200 een akkoord 2023-2024 gesloten. Krijg je graag een live uiteenzetting over al deze punten? Op 31 augustus organiseren wij voor jou een webinar waarin we alle nieuwigheden aan bod zullen laten komen. 

Schrijf je hier in : webinar sectorakkoord PC 200

Flitscontroles in de schoonmaaksector

Als onderdeel van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2023-2024 wordt er in augustus een nationale flitscontrole in de schoonmaaksector (PC 121) gehouden. De inspectiediensten kondigen deze flitscontroles aan om sociale fraude te voorkomen en bedrijven te stimuleren om zich in regel te stellen.

Lees meer: flitscontroles in de schoonmaaksector in augustus 2023

Lees meer: actieplan sociale fraudebestrijding 2023-2024

Lees ook : sociaal Strafwetboek grondig gewijzigd

Wijzigingen arbeidsreglement voor variabele deeltijdse uurroosters

Werkgevers met deeltijdse werknemers met variabele uurroosters moeten hun arbeidsreglement vóór 20 augustus 2023 aanpassen om de nieuwe bekendmakingstermijn van de uurroosters te verduidelijken. De nieuwe bekendmakingstermijn is 7 werkdagen in plaats van 5 werkdagen.

Lees meer: deeltijders moeten hun uurrooster 7 werkdagen vooraf krijgen

Lees meer : deeltijdse werknemers met een variabel uurrooster?

Update je arbeidsreglement met onze bijlage. Met die bijlage voer je in één beweging negen wijzigingen ( uit de arbeidsdeal en andere wetgevingen) door in je arbeidsreglement.

Meer info over deze wijzigingen en onze bijlage vind je hier :
Is jouw arbeidsreglement al in orde na de arbeidsdeal?

Ondernemings-CAO over onderhoud werkkledij wordt mogelijk

Vanaf 1 augustus 2023 kan je als werkgever zelf een ondernemings-cao sluiten waarin wordt voorzien dat de werknemer zelf instaat voor de reiniging en het onderhoud van zijn werkkledij tegen betaling van een premie of vergoeding. Een algemeen verbindend verklaarde cao is dus niet meer nodig. Uit de risicoanalyse moet wel nog steeds blijken dat het veilig is om de werkkledij mee naar huis te nemen en daar te wassen. Bovendien moeten ook de preventieadviseur en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk hun advies geven over het zelf reinigen, herstellen of onderhouden van werkkleding

Lees meer : wijziging  van de gebruiksvoorwaarden van de werkkledij (FOD WASO)

Lees meer : werkkledij: duidelijkere bepalingen

Wat doet Securex voor jou?

Heb je nog vragen over één van deze thema’s aarzel dan niet om ons te contacteren via myHR@securex.be.

Vakantiegeld
Flitscontroles