Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Vermijd boetes met de Screening R&D!

Investeer je in onderzoek en ontwikkeling? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. De administratieve afhandeling van de aanvraag is helaas geen sinecure. Met vaak een belastingcorrectie als gevolg. Gelukkig kun je dit vermijden.

Laatst bijgewerkt op 30 april 2020 door Kim Leemans

Vrijstelling voor onderzoek & ontwikkeling: wat is het?

“Voor 8 van de 10 bedrijven is het optimaliseren van de R&D-financiering een prioriteit. Weinig van hen voelen zich echter op hun gemak met administratieve eisen. Amper 9% van de ondervraagde bedrijven is van mening dat het aanvragen van subsidies ‘gemakkelijk’ of ‘zeer gemakkelijk’ is. Negenenzestig procent van hen vindt de procedure ‘moeilijk’ of ‘zeer moeilijk’” (bron: L’Echo, 11.07.2019).

De steunmaatregel is nochtans simpel: bedrijven die aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten doen, mogen 80 % van de ingehouden bedrijfsvoorheffing op de lonen van onderzoekers recupereren. Mits ze aan de voorwaarden voldoen. En daar knelt vaak het schoentje. Die voorwaarden zijn niet altijd even transparant. Veel ondernemers voelen zich niet voldoende ervaren of vertrouwd met de administratieve procedure. Gevolg? Ze dienen een onvolledige aanvraag in bij BELSPO, het overheidsorgaan dat deze aanvragen behandelt. Of ze laten deze maatregel voor R&D zelfs links liggen.

Correctie voor onjuiste toepassing

De administratieve complexiteit is een drempel maar ook het risico op fiscale boetes vormt een obstakel. Van de bedrijven die een belastingcontrole moesten ondergaan, werd bijna een op de twee (44 %) gecorrigeerd voor een onjuiste toepassing. Het probleem ligt ofwel op het niveau van de geldigheid van de diploma’s van de onderzoekers ofwel op het niveau van pro rata en/of de aard van de R&D-projecten (bron: L’Echo, 11.07.2019).

Vermijd boetes met Screening R&D

Een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing aanvragen is dus geen gemakkelijke opgave. Wil je op zeker spelen en onaangename verrassingen vermijden? Doe dan een beroep op onze dienst Screening R&D. Onze experts onderzoeken grondig alle voorwaarden en helpen je bij het correct indienen van uw aanvraag bij BELSPO.

Gedeeltelijke vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing

Heb je recht op gedeeltelijke vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing?

Kim Leemans
Legal Coordinator

Kim haalde een master in de rechten en is sinds 2013 werkzaam bij Securex. Hier houdt ze zich bezig met loonfiscaliteit en meer bepaald met alles wat met loonoptimalisatie te maken heeft. Haar vrije tijd spendeert ze met haar 6 paarden. Verder is Kim ook gepassioneerd door interieur.

kim.leemans@securex.be

Dit zou je ook kunnen interesseren