Login
Service Contact Lex4You
Login
Werkgevers

Leiding geven op afstand: 5 praktische tips

De sanitaire crisis raast onverminderd voort in de wereld. En er is op vandaag weinig of geen perspectief dat dit op korte termijn zal keren. “Homework by default” waar het kan, is de algemene regel in tal van organisaties. Dit vaak al tot het einde van dit jaar, en waarschijnlijk nog veel langer.

Laatst bijgewerkt op 3 november 2020 door Frank Vander Sijpe

Leiding geven in deze context is voor velen onder ons een relatief nieuw gegeven. In deze korte bijdrage alvast een vijftal inzichten vanuit de praktijk die u als leidinggevende mogelijk kunnen inspireren  :

#1 Organiseer een check-in

Organiseer als leidinggevende regelmatig (bvb. elke maandagochtend) een virtuele “check-in” met uw team. Op die manier draagt u bij tot de noodzakelijke verbinding tussen uw medewerkers en de organisatie. Schenk tijdens deze momenten vooral aandacht aan menselijke aspecten en minder aan taakgerichte elementen.

#2 Zet in op face to face contact

Blijf waar het kan, in een veilige omgeving, 1-2-1’s organiseren in "fysieke" aanwezigheid van uw medewerker. Indien dit niet kan, zoals nu, vraag dan in elk geval om tijdens het virtueel gesprek de camera te gebruiken want niet-verbale communicatie verrijkt de inhoud van je gesprek langs beide kanten van het scherm.

#3 Creëer een vertrouwensklimaat

Werk met uw medewerkers vanuit een geest van autonomie en vertrouwen ; verval niet in micro-management door te gaan inzoemen op details, en te vervallen in aloude vormen van controle. Het gebruik van allerlei “technische controlesystemen” (oa. "online"-knop, tijdsregistratiesystemen op PC,..) dragen niet echt bij tot het creëren van het gewenste klimaat.

#4 Blijf beschikbaar

Blijf als leidinggevende beschikbaar voor uw medewerkers ook al bent u niet zichtbaar ; reageer alert en prioritair op mails, voicemailberichten, en/of meetings requests van uw medewerkers

#5 Bepaal doelstellingen

Spreek korte termijn-doelstellingen af met uw medewerkers die resultaatgericht zijn, en gekoppeld aan concreet, meetbare, en specifieke “deliverables”.

De rol van de leidinggevenden is key.  Hoe kunt u uw mensen blijven motiveren, aansturen en opvolgen zowel op de werkvloer als op afstand? Hoe kunt u ook nu investeren in de werking van het team? Wie in een leidinggevende rol zit, ervaart wellicht dat dit niet altijd even gemakkelijk is. Toch weten we dat gemotiveerde medewerkers opvallend minder risico lopen op uitval door stress of burn-out.  

Leadership

Je wil dat je managers goed in hun vel zitten en uw medewerkers gemotiveerd aansturen? Investeer in je leidinggevenden!

Frank Vander Sijpe
Director HR Trends & Insights Securex

Frank Vander Sijpe is op vandaag actief als Director HR Trends & Insights binnen het team van Marketing Intelligence & Innovation. Hij volgt van nabij een aantal evoluties en trends op de arbeidsmarkt, en de impact ervan op het mensbeleid in organisaties. Het gaat onder andere over thema’s als absenteïsme, stress, personeelsverloop, motivatie en hybride werken. Hij is coauteur van de boeken “Mijn werk maatwerk” en “Personaliseren van werk, mythes en feiten” die handelen over hoe als KMO omgaan met de uitdagingen op de arbeidsmarkt van vandaag.

Dit zou je ook kunnen interesseren