Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Maaltijdcheques: algemene regels

Lees eerst even dit…

In dit thema bespreken we in hoofdzaak de voorwaarden waaronder maaltijdcheques niet als loon beschouwd worden en dus vrijgesteld zijn van socialezekerheidsbijdragen en belasting.

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2024

Maaltijdcheques waren oorspronkelijk bedoeld om de werknemer die niet over de mogelijkheid beschikt om in een bedrijfsrestaurant of bij hem thuis te gaan eten, de gelegenheid te geven een maaltijd tegen een verlaagde prijs in de omgeving van het bedrijf te nemen.

In de loop der jaren zijn de maaltijdcheques echter veeleer uitgegroeid tot een alternatieve loonvorm die het een werkgever mogelijk maakt zijn werknemers op fiscaal en parafiscaal vriendelijke wijze te verlonen.

Niettemin wordt er geregeld gesproken over een eventuele afschaffing van de maaltijdcheques. Tot op heden werd er echter geen officiële beslissing in die richting genomen.

In dit thema bespreken we in hoofdzaak de voorwaarden waaronder maaltijdcheques niet als loon beschouwd worden en dus vrijgesteld zijn van socialezekerheidsbijdragen en belasting.

Opgelet! Sinds 1 januari 2016 kunnen enkel nog elektronische maaltijdcheques gebruikt worden.

Voor het antwoord op enkele zeer praktische vragen in verband met de maaltijdcheques verwijzen we u naar het thema “Maaltijdcheques – Praktische vragen”.

Alle artikelen over Maaltijdcheques: algemene regels