Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wist je dat je arbeidsreglement moet worden aangepast?

Dit najaar zijn tal van nieuwe regels in werking getreden in het arbeidsrecht. Veel van die nieuwe regels maken een aanpassing van je arbeidsreglement noodzakelijk. Securex heeft het werk voorbereid, zodat je niet zelf de puzzel hoeft te leggen.

19 december 2022

Wat zijn de belangrijke veranderingen?

De veranderingen volgen op vier grote hervormingen van onze sociale wetgeving:

  • De nieuwe maatregelen over arbeidsongeschiktheid, waaronder de vrijstelling van medisch attest voor de eerste ziektedag en de mogelijkheid om hiervan af te wijken voor ondernemingen met minder dan 50 werknemers.
  • De omzetting van de richtlijn over transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, die de verplichting inhoudt om bepaalde verduidelijkingen toe te voegen in het arbeidsreglement en bijvoorbeeld het exclusiviteitsbeding te schrappen
  • De omzetting van de ‘Work-Life’-richtlijn die onder meer een nieuw zorgverlof invoerde
  • De maatregelen uit de arbeidsdeal, met name de nieuwe regels voor de bekendmaking van variabele werkroosters

Securex heeft je nieuwe arbeidsreglement voorbereid

Onze specialisten hebben een bijlage opgesteld die alle belangrijke wijzigingen voor je arbeidsreglement bundelt. We hebben ook een specifieke bijlage opgesteld over de vrijstelling van overhandiging van een medisch getuigschrift voor de eerste ziektedag. Ben je geïnteresseerd? Ga naar Lex4You.

Is je arbeidsreglement al een tijdje niet meer aangepast? Dan raden we je aan het volledig door ons te laten reviseren. Contacteer je Legal Advisor Securex op het adres myHR@securex.be.

Tot slot herinneren we je eraan dat we tal van bijlagen hebben opgesteld voor specifieke situaties (glijdende werkroosters, sociale media, maaltijdcheques, enz.). Je kan ze bestellen bij je Securex Legal Advisor.

Welke stappen moet je binnen je onderneming ondernemen?

Het enige wat je moet doen is de procedure voor wijziging van het arbeidsreglement volgen, zoals in de wet is bepaald.
 Deze procedure is verschillend naargelang je:

Dan is er nog een laatste formaliteit: je moet de nieuwe versie van je arbeidsreglement ook meedelen  aan de werknemers en aan het Toezicht op de sociale wetten.

Webinar: ontdek de wetswijzigingen in minder dan een uur

Had je nog niet de gelegenheid om de nieuwe maatregelen door te nemen? Volg ons gratis webinar. In minder dan een uur tijd ben je helemaal op de hoogte.

Lees ook:

Nieuwe regels over arbeidsongeschiktheid weldra officieel

Wet op de arbeidsdeal gepubliceerd

Regels over transparante werkomstandigheden en work-life balans weldra officieel

 

Arbeidsreglement