Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in oktober?

Oktober staat bekend als de wijnmaand, al denkt men daar in Duitsland misschien anders over tijdens de Oktoberfeesten. In oktober worden ook de dagen korter, wordt het weer guurder en vieren we Halloween. Maar wat beweegt er deze maand op sociaaljuridisch vlak?

30 september 2022

We schakelen over naar het winteruur

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober draaien we de klok één uur achteruit: drie uur wordt twee uur. Dat kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor de verloning van werknemers die in ploegen werken.

Lees meer: ‘Overschakeling zomeruur/winteruur en omgekeerd’

Opnieuw een overschrijding van de spilindex?

Het federaal planbureau voorziet dat de spilindex 120,73 in oktober 2022 zou bereikt worden door de afgevlakte gezondheidsindex. Als dat effectief gebeurt, worden de sociale uitkeringen in november 2022 en de wedden van het overheidspersoneel in december 2022 met 2% aangepast aan de gestegen levensduurte.

Lees meer: ‘Federaal Planbureau | Indexcijfer der consumptieprijzen – Inflatievooruitzichten’

De re-integratieprocedure 2.0 is er

Op 1 oktober treedt het nieuwe re-integratietraject inwerking. De procedure kreeg een make-over, met de bedoeling om langdurige zieke werknemers sneller aan de slag te krijgen in functies die aangepast zijn aan hun mogelijkheden.

Lees meer: ‘Het re-integratietraject 2.0 is een feit’

Vergeet het jaarlijks actieplan welzijn niet

Vóór 1 november 2022 moet je jouw ontwerp van jaaractieplan voor 2023 ter advies voorleggen aan het Comité voor Preventie en Welzijn op het Werk.

Het jaarlijks actieplan (JAP) is een belangrijk document voor je welzijnsbeleid. Je schrijft er de concrete actiepunten in die je het komende jaar zal uitvoeren om de risico’s in je bedrijf uit te schakelen of te beperken.

Een nieuwe vorm van economische werkloosheid

Veel bedrijven kreunen onder de hoge energiekosten. De federale regering heeft daarom enkele steunmaatregelen voorzien, waaronder een nieuw type van economische werkloosheid ‘omwille van de energiecrisis’.

Lees meer: ‘Vanaf oktober kan je beroep doen op economische werkloosheid omwille van de energiecrisis’