Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat beweegt er in november 2022?

Herfstbladeren en pompoenen nemen het straatbeeld over, cinema’s slaan een wintervoorraad fleecedekentjes in en we krijgen de gekste besparingstips voorgeschoteld – sommige bijna zo gek als de energieprijzen zelf (een droge handdoek bij de natte was in de droger, iemand?). Maar wat beweegt er op sociaal-juridisch vlak in november?

28 oktober 2022

Twee feestdagen: Allerheiligen en Wapenstilstand

November telt twee wettelijke feestdagen: Allerheiligen op dinsdag 1 november en Wapenstilstand op vrijdag 11 november. Op die dagen zijn zowel de banken als onze Securex-kantoren gesloten. Houd hier rekening mee als je dringende betalingen moet doen.

Sluitingsdagen | Nationale Bank van België

Vergeet ook niet om de vervangingsfeestdagen voor 2023 al vast te leggen. Wettelijk gezien moet je dit in orde brengen vóór 15 december 2022.

Lees meer: ‘Feestdagen’

Ontslagbrief een dag vroeger versturen?

Wil je een werknemer ontslaan met een opzeggingstermijn die ingaat vanaf maandag 14 november? Verstuur de aangetekende opzeggingsbrief dan ten laatste op dinsdag 8 november. Normaalgezien moet je dit ten laatste op woensdag doen als je wil dat die de volgende maandag effect heeft, maar nu moet je er rekening mee houden dat vrijdag 11 november (Wapenstilstand) geen werkdag is.

Lees meer: ‘Wanneer kan de opzegtermijn aanvangen?’

Spilindex opnieuw overschreden

Zoals verwacht werd de spilindex opnieuw overschreden in oktober. Dit is al de vijfde en vermoedelijk voorlaatste overschrijding dit jaar. Het gevolg is dat de lonen van de ambtenaren en de sociale vergoedingen opnieuw met 2% stijgen. Hetzelfde geldt voor het nationale GMMI, de flexilonen en de lonen van de social profit.

Door de hoge inflatie zullen heel wat lonen in januari met meer dan 10% stijgen.

Economische werkloosheid energie in november

Wil je in november opnieuw gebruik maken van economische werkloosheid omwille van de energiecrisis na een volledige schorsing door die werkloosheid? Doe dan zeker tijdig opnieuw jouw aanvraag!

Voorbeeld

Je hebt je werknemers sinds maandag 10 oktober voor vier weken op volledige tijdelijke werkloosheid geplaatst. De schorsingsperiode loopt dus af op zondag 6 november.

Wil je je werknemers vanaf maandag 7 november opnieuw tijdelijk werkloos stellen? Vraag dan ten laatste op donderdag 3 november een nieuwe schorsing aan bij de RVA. En vergeet die dag ook je werknemers en de overlegorganen in je bedrijf niet te informeren

Je kan natuurlijk ook nog altijd een volledige nieuwe aanvraag voor economische werkloosheid omwille van de energiecrisis indienen.

FAQ: Energiecrisis en inflatie: wat kan je als werkgever doen?

WK voetbal start op 20 november

Op 20 november begint het WK voetbal en supporteren we natuurlijk allemaal voor onze Rode Duivels. Over het kijken van wedstrijden tijdens de werkuren maak je best nu al afspraken met je werknemers.

Telewerk-en-wk-voetbal-onze-tactische-tips

Hebben jouw werknemers recht op de Vlaamse jobbonus?

Werknemers met een laag loon hebben recht op een jobbonus. Om die bonus effectief te ontvangen, moeten ze hun rekeningnummer doorgeven aan de Vlaamse overheid.

Recht op een Vlaamse jobbonus? Vergeet het rekeningnummer niet

Vakbondsactie op 9 november

Uit “protest tegen de koopkrachtcrisis” organiseert het gemeenschappelijk vakbondsfront op 9 november 2022 een nationale actie- stakingsdag. De vakbondsacties kunnen aanleiding geven tot afwezigheden in jouw bedrijf.

Lees meer over jouw rechten en plichten tijdens een stakingsaanzegging

Flitscontroles in de grootsteden en de carwashsector

In november 2022 zullen de inspectiediensten flitscontroles houden in de grootsteden Brussel, Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik en in de carwashsector (PC 112).

Flitscontroles in de grootsteden en carwashes in november 2022

Flitscontroles
Hoge inflatie
Telewerk
Feestdagen
Tijdelijke werkloosheid
Staking
Ontslag & beëindiging