Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Geschillen over medische toestand en werkhervatting

Mag de werknemer het werk vroeger hervatten?

De werkgever mag de werknemer niet beletten om het werk vroeger te hervatten, dit is vóór de einddatum van de arbeidsongeschiktheid die op het geneeskundig getuigschrift vermeld staat.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Indien de werknemer verklaart dat hij arbeidsgeschikt is, kan hij in principe zonder rechtvaardiging terugkomen en kan de werkgever niet van hem eisen dat hij hem een geneeskundig getuigschrift voorlegt waarin de dokter attesteert dat hij genezen is [1]. De werkgever is verplicht om hem het werk te verschaffen dat in het kader van zijn arbeidsovereenkomst is overeengekomen.

Indien de werknemer door een overhaaste werkhervatting opnieuw ziek wordt, is de werkgever hem opnieuw gewaarborgd loon verschuldigd. De werkgever kan evenwel proberen om hem dit recht te ontzeggen, maar dat is in de praktijk zeer moeilijk, omdat hij dan als werkgever moet kunnen aantonen dat zijn werknemer zich schuldig gemaakt heeft aan een ernstige tekortkoming [2].

In principe leidt een vervroegde terugkeer niet tot problemen bij de arbeidsongevallenverzekering. De werkgever zorgt er echter best voor dat zijn werknemer hem vooraf op de hoogte brengt van het feit dat hij vervroegd het werk hervat. Zo vermijdt hij problemen indien de werknemer een ongeval zou krijgen op de weg naar het werk. De verzekeraar zou immers kunnen betwisten dat de werknemer, die nog gedekt is door een geneeskundig getuigschrift, zich werkelijk op de weg naar het werk bevond.

[1] Het Hof van Cassatie heeft op 11 maart 1985 een arrest in deze zin geveld.

[2] Het begrip ernstige tekortkoming wordt door de hoven en rechtbanken zeer strikt geïnterpreteerd.

Alle artikelen over Geschillen over medische toestand en werkhervatting